fredag 19 april 2013
2009 Corvo Rosso Sicilia IGP
Corvo Rosso var det första vin som buteljerades på Sicilien 1824. Välkänt och anrikt med andra ord. Gjort på Nero d'Avola från Agrigento och Caltanisetta på södra Sicilien och Nerello Mascalese från öster i okända proportioner. Efter jäsning ligger vinet till sig 10 månader på stora ekbotti och sedan på cementtankar innan flasktappning och ytterligare 2 månaders flasklagring. Köpt på Sicilien.
Klart rubinrött med viss transparens. Massor med körsbär och lätta fattoner sveper förbi våra näsor. I munnen är det mest krossade moreller med en viss kärvhet samt möjligen ett och annat lätt torkat plommon och en minimal ekbeska som sköljer över gom och kind. Syrorna är uppskruvade men tanninerna desto mer sparsamma. Munkänslan blir drygt medelfyllig och slutfasen mörkfruktig men inte alltför lång. Trots det sannolikt heta växtklimatet märks varken sötma eller alkohol(12,5%). Ett utmärkt vardagsvin nästan som en hybrid mellan sangiovese och dolcetto men i sydligare tappning. Inte stort eller komplext men gör sig väldigt väl till dagens paj med bacon och broccoli.
86
Etiketter:
86,
Italien,
Nerello mascalese,
Nero d'Avola,
Sicilia IGP,
Sicilien
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar