onsdag 17 april 2013

Provning med OD-gruppen

Vi fortsätter att prova viner med OD-gruppen, som var sparringpartners inför trebetygsprovet. Ett gäng malmömunskänkare, utbildare och andra, flera med med mångårigt mer erfarenhet och kunskap än vi själva.
Ursprungliga temat denna gång var "ovanliga druvor" men ändrades till "goda viner". Budskapet tolkades fritt så det blev helt enkelt flest goda och några ovanliga. Riktigt trevligt och lärorikt som vanligt.

Bilderbloggstrenden tilltalar oss när man provat många viner. De flesta orkar nog bara med korta noteringar och tillhörande bilder.
Betygen är som vanligt bara en hint inom egna ramarna och relativa mellan det vi provar. Många av vinerna skulle behöva ligga till sig, många kräver mat.


Vita:

Beau Vignac, Cuvée Prestige 2010, Picpoul de Pinet, Languedoc, Frankrike (Picpoul)
Minimal initial unkenhet som snabbt vädras bort. Lite lim, hjortron. Medelhög syra, antydd oljig textur, antydan till beska och ett lite pepprigt slut.
85


von Salis,  Bündner Federweiss 2011, Graubünden, Schweiz (Pinot Noir)
Blanc de Noir med mycket elegant svagt aprikos eller blekrosa färgton. Missade hur det var med skalkontakten här. Svagt sötaktig doft, gula blommor, mineraler och även skönt mineraligt i munnen men då torrt och utan sötma. Varför exporterar inte schweizarna sina viner?
89



Le G de Chateau Guiraud 2009, Bordeaux, Frankrike (70%Sauvignon, 30% Semillon)
Dominerande klassiska sauvignon blanc-attribut med nässlor, kattkiss och en hög syra. Viss mineralitet anas. Balanserat ekat och en lätt fet munkänsla antingen från fat eller semillon?
86+



Röda:


Cornalin fût de chêne de Plan-Cerisier, Rémy et Florian Besse 2006, Valais, Schweiz (Cornalin)
Rustikt med lim och lösningsmedel, rikligt med trä, fatbeska, kryddigt, kraftfullt. Kräver mat och säkert längre lagring. Spännande med druva unik för området. Lite väl tuff trähantering för oss men kanske dyker det upp frukt så småningom..
85



Foto saknas...
 Vrhunsko Polusuho 2008, Dalmatien, Kroatien (Babic)
Lätt kryddig och möjligen rökig trädoft med vanilj och gula blommor. Peppar, trä, russin, kryddor. Hög syra men men ganska mjuka tanniner, svag fatbeska. Trodde att detta var primitivo på kroatiska (= crljenak kastelanski).
84



Philippe Cambie, Calendal 2009, Rasteau, Frankrike (50% Grenache, 50%Mourvèdre, gamla stockar)
Vitamindoftande med mjuk blåbärig frukt, svagt rökt eneträ, nafsande tanniner och eldighet
85





Fontanafredda Barolo 1999, Piemonte, Italien (Nebbiolo)
Körsbär och jordgubbar, järn, lite örter. Fortfarande en hög syra och drygt medelhög tanninhalt av avslipad sort.
86




Ferrer Bobet 2009, Priorat, Spanien (75% Cariñena, 34% Garnacha, 1% Cabernet Sauvignon, gamla stockar)
Söt fruktig doft med kolafudge som går igen även i smaken. Bra syra, kryddor och viss eldighet. Mycket av allt och trodde detta var från USA. Bra för att vara Priorat men inte vår stil generellt.
86+





JL Chave Selection, Offerus 2010. Saint-Joseph, Rhône, Frankrike (Syrah)
I mitt tycke kvällen bästa vin! Klassiska syrah-attribut i balanserade doser av peppar, eneträ, lättrökt skinka och en fruktig Saint-Joseph-elegans. Finns i systembolagets beställningssortiment
91+



Clautilde Davenne, Bourgogne Rouge 2010. Bourgogne, Frankrike (Pinot Noir)
Läskande bourgogne i bärsaftig stil med små gamaytoner. Lingon och vinbär. Fin syra. Minst lika god som senast. Prisvärt.
 http://lessrof.blogspot.se/2012/07/2010-clautilde-davenne-bourgogne-rouge.html
87



Il Molino di Grace, Chinati Classico 2008. Toscana, Italien (Sangiovese)
Ja att detta är en egen favorit vet ni ju...
http://lessrof.blogspot.se/2013/03/2008-il-molino-di-grace-chianti-classico.html
89+



Descendientes de J Palacios Petalos 2011. Bierzo, Spanien (Mencia)
Lätt parfymerad träig doft med en del florala toner. Mörk frukt typ plommon, björnbär, kraftfulla munsnörpande tanniner, vitpeppar, fatigt kryddigt och eldigt. Påminner nästan om Norra Rhône-syrah med tanniner i kubik.
86+


Château la Garde 2009. Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike. (50% cabernet sauvignon, 45% merlot,  4 % cabernet franc, 1% petit verdot)
Första tanken är en bordeauxblandning från USA. Rostade fat och rikligt med vanilj, blåbär och en lätt fikonsyltighet men det är väl det varma året som förvirrar. Ganska oslipade tanniner i riklig mängd, fatdominerat, mörk frukt och faktiskt möjligt att dricka redan nu till mat.
87+

2 kommentarer:

  1. Tack för anteckningarna, jag kan (som vanligt) inte läsa mina. Håller med om att St. Josephen nog var bäst. Best Value for money måste gå till iL Molinon.
    André

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gamla noteringar säljes om du är intresserad och tror att det står samma som i dina ;) Rörande överens denna gång i alla fall!

      Radera