lördag 6 april 2013

Arianna Occhipinti Siccagno Nero d'avola Sicilia IGT 2009


Ja de som läst vinbloggar det senaste året har knappast lyckats missa Arianna Occhipinti-hajpen. SP68 t ex lär ha varit Finare Vinares mest druckna vin 2012. Själva firade vi med likaledes rosade Il Frappato när det begav sig.
Däremot har vi varken provat eller läst om hennes Siccagno som är gjort på 100% nero d'avola.Vi fick med det i en blandlåda från Cibi e Vini och plockar fram det när vi äter en syditalieninspirerad pastarätt med pancetta, tomat, kikärtor och peperoncini (från Håkan Larssons receptbok minsann).

Med sina både fruktiga och läskande drag är vinet perfekt till den ganska heta och mustiga maten. Slankt och transparent som vore det från Bourgogne men med doft och smak dominerat av stora doser ljusröda körsbär samt en och annan mosad jordgubbe. Fullständigt tannindränerat men med en skyhög uppfriskande syra och mineralitet. Det når visserligen inte riktigt upp till samma nivå som de snäppet charmigare och elegantare halvsyskonen SP68 och il Frappato, men aldrig tidigare har väl en sådan mineralisk, lättsam och törstsläckande nero d'avola sippats ur de lessrofska glasen.
89

7 kommentarer:

 1. Jag provade 07:an för ett par år sedan http://billigtvin.blogspot.se/2010/12/2007-siccagno.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg vad du/ni inte har provat. Det är ju hos dig/IV/FV m fl man fått intresse och inspiration genom åren. Det är lite kluvet det där med att läsa andras bloggposter innan man själv beskriver vinet. Försöker undvika detta så man inte blir alltför färgad. Nu när jag ser ditt inlägg minns jag naturligtvis att jag läst det men mindes inte att det var Siccagno. Uppenbarligen har du samma tidigare erfarenheter av nero d'avola som jag. Siccagnos lätthet verkar unik.

   Radera
 2. lessrofska...sicket underbart ord!
  varumärkesskydda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha! Kan knappt själv uttala det, vilket sannolikt är ett tillräckligt skydd.

   Radera
 3. Konsumtionen av Occhipinti lär knappast sjunka efter gårdagens inköp hos Cibi e Vini... lådvis av både Frappato och SP68 lastades med nöje in i bakluckan.

  Ok, en flaska 09 Siccagno fick också följa med! Vi har druckit den tidigare utan att falla pladask på samma sätt som för de andra två röda, men det kändes ändå som att den var värd en chans till. Kanske har ett år extra varit av godo.

  https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1303872

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske takbox eller släp är en lösning nästa skåneresa..?
   Ja man känner inte riktigt igen er beskrivning i egna Siccagnoupplevelsen. Som sagt inte i klass med de andra två men nog tusan den bästa nero d'avolan vi druckit, vilket naturligtvis handlar om vilken stil man gillar. Mat till? Kanske den skall ligga till sig och de andra två konsumeras unga?

   Radera
 4. Ne men? Fler som inmundigat senaste tiden, gott!

  http://skiffergatan5.blogspot.se/2013/04/cos-pithos-bianco-2010-occhipinti.html

  SvaraRadera