tisdag 30 april 2013

Clos des Verdots Bergerac Rouge 2009


En alldeles förträfflig inspirationskälla till franska Sud-Ouests vinvärld är Paul Strangs bok South-West France, the wines and winemakers från 2009.
Vi som varit hos och hissat Vignobles des Verdot blir därför extra glada av att läsa hur även Strang prisar David Fourtout och hans viner. Inte minst detta, det enklaste instegsvinet av de röda, lyfts fram som riktigt prisvärt. Tja kan vi annat än att instämma? Vi tyckte ju det redan innan vi köpte boken.
Bjudet blint uppfattas det som betydligt dyrare än de 56kr(!) vi betalade på plats. Inte stort men vilket matvin! Lyfts av och lyfter samtidigt våra små lammrostbiffar med potatisgratäng precis som förhållandet  skall vara mellan mat och vin. Merlot dominerar volymsmässigt (kanske inte smakmässigt), Cabernet sauvignon och Malbec kompletterar. Endast ståltanksuppfostran.
Bergerac Rouge är för övrigt den enklaste övergripande appelationsbenämningen i området. Snäppet högre Côtes de Bergerac innebär att vinet skall vara lagrat en viss tid på fat. Ja, vill bara säga det ifall ni inte fattat galoppen. Ett vin kan vara fantastiskt trots en helt ekfri uppväxt.
Det semillondominerade vita instegsvinet lär förresten om möjligt vara ännu mer prisvärt enligt Paul Strang och det finns även en törstsläckande kvalitetsrosé i samma serie...

Granatäpplerött med en antytt blåtonad kant. Medelfylligt fruktdominerat med varma svartvinbärsblad, tuggade grässtrån och en liten pyrande lövhög med ett stänk maraschino, möjligen som ett uttryck för den varma årgången. Här finns en gnutta restsötma men det blir aldrig klibbigt även om viskositeten ligger på övre gränsen. Inte heller blir den antydda eldigheten besvärande i munnen trots en alkoholhalt på 14%. Syran är medelhög, tanninerna sammetssmekande och här finns en bra balans även om viss stadga i strukturen trots allt saknas. Vinet tonar ut ganska snabbt men snyggt och lämnar kvar en behaglig frisk fruktig eftersmak.
86+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar