onsdag 3 april 2013

Breddgradslandskamp: Pinot Noir - Pinot Nero


Ja man har det ju inte det roligare än man gör sig...
När vi upptäcker att det i den imaginära "prova-lådan" ligger två viner i samma prisklass, från samma årgång, gjort på olika kloner av samma druva, producerade på (sånär som på tiondelen) samma breddgrad men från olika länder är det omöjligt att avhålla sig från en provning side-by-side.

Laguppställningen är således:

Frankrike - Italien
Jura - Trentino
Arbois - San Michele all'Adige
Pinot Noir - Pinot Nero
2006 - 2006
Breddgrad 46.9028 - 46.1939
Domaine Rolet - Istituto Agrario di San Michele all’Adige


Redan i färgmomentet förlorar Italien på stilpoäng. Fransosen är ljust klarröd med orangestick och transparens medan l'italiano närmast är plommonfärgad och svagt opak om än med viss genomsynlighet.
Fra - Ita 1-0

Även den italienska frukten är murrigare och framför allt finns det rikligt med träiga toner. Detta har garanterat lagrats på fat som avgett både lite beska ektoner och en mer behaglig kolafudgedoft och smak. Vår vän från Jura möter näsorna med elegans och rödbärig frukt. Den närmast bikarbonatliknande mineraliteten är påtaglig och jurakaraktäristisk och tonas ner av den behagligt spänstiga frukten. Italien visar upp en sida som domineras mer av mogna mörka jordgubbar och mindre finess. 
Fra-Ita 1-0

I smaken är det samma som i doften. Elegant och spänstig fransk rödbärig frukt med fin mineralitet mot träigare mörkare mognare norditaliensk dito. Fin distinkt syra och faktiskt en del finlemmade tanniner i vår pinot noir medan pinot neron är tröttare och mer intetsägande och avslipad på flera plan. Skulle den ha druckits tidigare måhända?
Fra-Ita 2-0

Domaine Rolet Pinot Noir 2006             Istituto Agrario di San Michele all’Adige Pinot nero 2006                       
91                                                                         87


Vår pinot nero kommer från en renommerad producent och pålitligt försäljningsställe (Carlo Merolli) och betyget i sig står egentligen för ett högklassigt vin, men i kvällens landskamp står det sig slätt mot Jura-kontrahentens pigga elegans och typicitet. Kanske hade det varit annorlunda om vinerna druckits var för sig.
Inte heller dag två utjämnas resultatet, snarare tvärtom.
Trentino må ligga på en några tiondelar högre breddgrad men i just denna jämförelse på lägre betygsnivå i heltal räknat.

Prova viner från Jura om ni ännu inte gjort det! Detta köptes på Otto Suenson för 131 DKK. Mycket Jura för pengarna och nästan fyndvarning. 125DKK/MUK för Pinot Neron är också ett bra pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar