Det är svårt att veta om det är den egna åldern som ger en ökad känslighet eller om det är ett generellt tecken i tidens anda. Konstateras kan i alla fall att den för oss så tilltalande kombinationen av stor kunskap och samtidig ödmjukhet blir allt mer sällsynt här i världen.
När vi så äntligen stöter på bådadera hos våra vinfränder Italienska viner, Billigt Vin och Vinosapien och har en gemensam provning där gästfrihet, anspråkslöshet och generositet är ytterligare ledord är det en ynnest få förunnat. Vi imponeras sällan av andra människor men de som besitter ovanstående egenskaper förtjänas att lyftas fram.
Nog fjäskat.
Det trollas fram det ena högkvalitativa och spännande vinet efter det andra och den slutgiltiga vinlistan går inte av för hackor. Här göre sig nya världen icke besvär och gemensamma nämnare ser väl ut att vara natur, terroir, småskalighet. Allt är inte helt lättsmälta grejor men ack så roligt att få prova. Så befriande att inte föra anteckningar, bara sniffa, smaka, diskutera, lyssna och lära.
För tydligare etikettbilder hänvisas hit, hit och hit där det också finns mer läsning och noteringar.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2011 Pichler Krutzler Riesling Trum. Wachau, Österrike
2011 Bursin Riesling Zinkcepele,
Alsace grand cru,. Frankrike
2008 Prager Nachstum Bodenstein Grüner Veltliner Smaragd,
Wachau, Österrike.
2006 Edi Kante ”Pikante”. (Pinot blanc) Carso, Italien
2009 Domaine Rolet ”Naturé du Jura”. Frankrike. (100%
Savagnin).
2005 Demeter Zoltan Tokaji Harslevelu Tokaj Szerelmi. Ungern
2007 Zidarich Vitovska. Carso, Italien.
2010? Philippe Bornard ”Tant Mieux Pétillant naturel” (100%Ploussard).
Pupillin, Jura, France
2010-2011 ”Munjebel 8”, Frank Cornelissen. (Nerello
Mascalese). Etna Rosso, Sicilien, Italien
2009 Clot de l’Oum, Carignan novo. Roussillon, Frankrike
2010 Graci ”Quota 600”, Etna Rosso, Italien
1990 Campo delle piane Boca, Italien
1996 Conti ”Il rosso delle donne”, Boca, Italien
2010 Pietradolce ”Archinieri”, Etna Rosso, Sicilien, Italien
2003 Calabretta ”Nerello Mascalese”. Sicilia IGT, Italien
2008 Luiano Chianti Classico Riserva, Toscana, Italien
1998 Aurelio Settimo Barolo Rocche, La Morra, Italien
1998 Aurelio Settimo Barolo Rocche, La Morra, Italien
2005 Jouffreau, Clos de Gamot.
(Malbec) Cahors, Frankrike
2007 Domaine de Cristia ”Renaissance”, Châteauneuf-du-pape,
Frankrike
2008 Azienda Agricola Ronchi ”Barbaresco” (modern). Pimonte,
Italien
2008 Azienda Agricola Ronchi ”Barbaresco” (traditionell).
Pimonte, Italien
2008 Pietro Rinaldi "d'Ampess" Moscato d'Asti 2008
2008 Pietro Rinaldi "d'Ampess" Moscato d'Asti 2008
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Om något skall lyftas fram extra är det följande:
Edi Kante ”Pikante”
– äntligen får man prova ett vin från denna av bl a Billigt Vin omskrivna
producent
Domaine Rolet ”Naturé
du Jura” - Ett icke oxiderat vin
gjort på 100% savagnin. Doftade visserligen mest permanentvätska inledningsvis
men vilken syra och mineralitet!
Demeter Zoltan Tokaji
Harslevelu – ännu en kändisproducent man längtat efter att prova. Och
vilket vin! Doftar sött men är helt torrt. Wow!
Zidarich Vitovska
– Återigen läst på Billigt Vin men inte provat. Ingvar ligger mer i absoluta
provningsfronten än vad han kanske själv anar.
Philippe Bornard ”
Tant Mieux” - Mousserande halvtorrt/halvsött naturvin gjort på enbart poulsard var
precis så kul att prova som jag hoppats när jag köpte flaskan. Vardagsvin i
Jura - unik upplevelse i Sjörröd. Inte minst den inbyggda kolsyrepatronen som
”poulsardiserade” halva köket när kapsylen öppnades.
”Munjebel 8” –
Kult. Fantastiskt trevligt inledningsvis, men dog redan efter några timmar.
Clot de l’Oum –
Jäklar så gott det här var! 100% Carignan. Wow2!
Campo delle piane Boca
– Äntligen fick man dricka gammal Boca. Vilken möjlighet och upplevelse.
Pietradolce ”Archinieri”
– Åter fingertoppskänsla från Atomwine som lyckats hitta ännu en topproducent
att döma av kvällens vin. Ung Etna Rosso när den är som bäst till högst rimlig
penning.
Calabretta ”Nerello
Mascalese”. Plötsligt dyker det upp en ny gammal årgång av detta vin från
Carlo Merolli. Kvalitet med lite ålder
och stil.
Pietro Rinaldi "d'Ampess" Moscato d'Asti - Varför dricker man inte mer moscato d'asti till efterätt?
Endast två besvikelser:
Egenhändigt medtagna Graci Quota600. Samma dominans av
cassis och Bassets svarta vingummi som i den enklare Etna rosso vi tidigare
provat från denna annars uppskrivna producent. Vinosapiens teori att det kommer från jästkulturen stämmer säkert. Har
en flaska till som får mogna till sig i flera år innan vi gör ett nytt försök.
Domaine de Cristia ”Renaissance” – Egentligen ingen
besvikelse, bara bekräftelse på att alkoholstinn Châteauneuf-du-pape inte är
vår grej.
Som bonus fås en hälsning från Finare Vinare i form av folieförpackad blindflaska. Vinsten i bildgåtan som jag hade glömt bort. Tack för den! Vi kan knappt bärga oss till nästa helg när det skall gissas och folietäcket skall falla.
Som bonus fås en hälsning från Finare Vinare i form av folieförpackad blindflaska. Vinsten i bildgåtan som jag hade glömt bort. Tack för den! Vi kan knappt bärga oss till nästa helg när det skall gissas och folietäcket skall falla.
Fin bild som speglar upplevelsen väl ! Clot de l'oum var en 09:a o Bocan en 89:a.
SvaraRaderaJa många intryck och lätt att tappa fokus, trots att det spottades mest hela tiden. Enligt IV:s bild var Bocan från 1990, vilket väl spikades blint av Vinosapien? Hur nu detta kan vara möjligt.
Radera90:a var det. Jag misstänker att Vinosapien läst och inspirerats av Roald Dahl...
SvaraRaderaEller Joe Labero.
RaderaSaida..?
Radera/Patrik
Saida hade gjort min bild. Spådde huvudvärk. Hade fel som vanligt.
RaderaDekadens dekadens!... som han sjöng den gode Cornelis. Vilka underbara viner!
SvaraRaderaErik