lördag 27 april 2013

2009 Musto Carmelitano "Serra del Prete", Aglianico del vulture DOC


I jakten på ny aglianico har vi lyckats hitta en undanskymd producent från Basilicata i prislistan hos Cibi e Vini. Varför har ingen bloggat om detta? Eller är det vi som missat?
Här finns ju i teorin allt vi önskar. Ett frestande pris, metodo organico biologico, 20 dagars maceration, 6 månader på ståltank och lika länge på cement innan det hamnar i flaskan ofiltrerat och utan stabiliserings- eller klarningsmedel.
Vad väntar vi på?
Kork upp!Mörkt rubinrött med ett antytt purpurstick. Inte så stor doft men de italienska körsbären går inte att ta miste på. Ett stänk maraschino och minsann om det inte virvlar upp en liten jordgubbe då och då. I munnen möter vi en fin torr rödsirlighet och ganska lågviskös struktur men uppburet av hög syra och bra bitande tanniner som brottar ner vår entrecôte utan problem. Underbart rent och fatfritt. 
89+

Oj! Det här är bra grejor som lär bli ännu bättre när tanninerna putsats till om några år. Redan nu alldeles utmärkt till köttbiten. Möjligen kunde man önska en gnutta mer frukt men varför vara knusslig. Är det traditionellt så är det.
Hög LPK-faktor (leverans per krona). Kap. Kup. Scoop. Eller prisvärt som vi själva brukar säga fast alla inte vill höra det (oklart varför).
109DKK

Tillägg: Var för snabb med att skriva. Man måste ju vänta in ungdomar som denna. Här händer det grejor under kvällen trots att det hade varit 2 timmar i karaff innan maten. Nu kommer både doften och frukten! Hittar balansen. Det här är så bra så bra! Lägg till ett poäng till.
Vi vill ha mer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar