söndag 9 juni 2013

Bordeauxblandning Frankrike vs Italien och om att jämföra och rekommendera viner.


Jämförande studier är alltid trevliga och lärorika oavsett om man jämför helt olika viner, olika årgångar av samma vin eller samma årgång och samma druvor men olika uppväxtförhållanden. Det är något magiskt inte minst med det sistnämnda i det att man kan få så vitt skilda slutresultat trots lika genetiska uppsättning. Nästan som miljöpåverkan i tvillingstudier.

Nu är ju inte druvsammansättningen i just dessa båda viner exakta kopior och det skiljer fyra år i ålder så vi får väl kalla det för en minimalistisk syskonstudie. Så publiceras den inte heller i någon stor internationell vetenskaplig tidskrift. Intressant icke desto mindre. Det här är båda s k bordeauxblandningar men två helt olika viner. Den ena uppvuxen och fostrad i Bordeaux och Listrac-Medoc, den andra i Maremma, Toscana.

Château Fourcas Dupré 2001 (44% cabernet sauvignon, 44% merlot, 10% cabernet franc och 2% petit verdot)
Tämligen transparent ljust tegelvinrött. Fattonerna är lätta och väl integrerade, här finns en hel del mognadstoner men mer i form av fikon och läder än stall och grispiss. En lätt köttig ton svävar dock över glaset. Slankt, syradominerat med en del milda tanniner kvar men det saknas frukt även om man kan ana vinbär, både röda och svarta, långt borta. Tveksamt om det blir mycket bättre än så här även om vi väntar längre. Alltid trevligt att kunna köpa lagrade viner till bra pris(179kr). Plus för det. Traditionell stil men ganska tamt och lite intetsägande.
(85+)
Släpptes den 1/6 och flera flaskor finns kvar även på de mindre systembolagen.

Marsiliana 2005 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot i okända proportioner)
Något mörkare och mer vinrött än ovanstående men med tegelkant. Här finns ett betydligt fruktigare anslag av svarta vinbär, hallon och mörka körsbär varvat med rosmarin och möjligen annan örtighet . Faten känns väldigt italienskt välrostade men har faktiskt vävts in riktigt bra i frukten, den höga syran och de sammetslika tanninerna. Mer sammangjutet och ganska friskt trots en tydligare fatton och högre alkoholhalt än sin franska storebror. Lite väl häftigt extraherat och ekat men välgjort oavsett om det är vår stil eller ej. Drickes lämpligen nu och ett par år framåt.
(87+)


Apropå jämförelser så är det också roligt att retrospektivt jämföra vinskribenternas syn på vinerna när de släpptes på systembolaget. Stämde det? Vem hade rätt. Hur mycket vägledning får man egentligen och finns det överhuvudtaget något rätt eller fel?
Vilket dessutom leder till självrannsakan. Hur mycket vägledning får man av denna blogg? Här får man visserligen utrymme att ta ut svängarna lite mer än i en tidskrift med begränsat utrymme och efter provning av ett helt nyhetssläpp, men visst är det värt att fundera på. Blir det så mycket bättre av fler ord? Beskrivningen av doft och smak är kanske meningslös. Gå bara till systembolagets beskrivningar och jämför med de egna eller andra vinskribenters. Ofta blir det helt olika. Kanske bör man i mindre grad beskriva subjektiva upplevelser som olika sorters frukter och i stället sätta fokus på sötma, syra, tanniner, längd, fyllighet även om naturligtvis även dessa parametrar kan uppfattas olika för olika personer.

Skillnaderna mellan skribenters och bloggares provningsförutsättningar har vi nämnt tidigare. Vi förstår att man har väldigt kort tid på sig att prova varje vin vid ett stort systembolagssläpp och naturligtvis påverkas man mycket av vilket vin som provas precis före respektive efter vinet man skall kvalitetsbedöma och om vinet är i början eller slutet av provningen. Bloggarna testar ofta ett färre antal viner per tillfälle inte sällan både med och utan mat, vilket möjligen ökar möjligheterna till en mer nyanserad och djupgående analys.

Vad har då andra skrivit om vinerna?

Munskänken:
2001 Château Fourcas Dupré, Listrac-Médoc, Frankrike, 90218, Vinunic
Mogen doft med svarta vinbär, plommon, ceder, ek och lätta örttoner. Medelfyllig, mogen, komplex bordeauxsmak med bra balans i klassisk stil med fina syror, god
längd och ren, lagom stram avslutning. Extrapoäng för den utvecklade karaktären. (1368 fl)
(15+)


Vinbankens topp-lista juni 2013
Château Fourcas Dupré 2001 (90218), Listrac-Médoc Frankrike, 179 kr
Druva: 44% cabernet sauvignon, 44% merlot, 10% cabernet franc och 2% petit verdot.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, kärnig, inslag av mogna vinbär av örter och kryddor, tydlig tobakston. Örtig.
Omdöme: Utvecklad. Fin-elegant.
Passar till: Mustig ox- och chiligryta, renkalvfilet med stuvade kantareller, kokt lammbog i timjan.
Betyg: 4-


HD (Uppkorkat) Juninyheter i större butiker
Röda viner – Ej prisvärda
Château Fourcas Dupré 2001 (90218) Frankrike, Listrac-Médoc Moget 3p 179:-


BKWine
25. 90218 2001 Château Fourcas Dupré 750 ml 179 kr
Listrac-Médoc, Frankrike
Alkoholhalt: 12,5 %
Bordeauxslott Lanseringsdag: 1 juni 13 T5
Leverantör: Vinunic AB Beställt 1368
Doft mognad, lätt och elegant med rostade fat och örtighet
Smak lätt och utvecklad med elegant men kort smak, örtig och aning fat, nu-3år
Betyg: 14,5p =


Vi gick i båda fallen själva mest på Munskänkens beskrivningar. Nackdelen där är att flera olika provare skriver och man vet egentligen inte vem som står bakom respektive omdöme. För bordeauxflaskan blev deras betyg lite väl högt i vårt tycke. Å andra sidan är det synd att som HD skriva att det inte är prisvärt. När och var hittar man en lagrad bordeaux (om än av enklare slag) under 200 kr? I detta fall hade nog BKWine den med oss mest överensstämmande bedömningen. Spridda skurar således och frågan är om vi blivit så mycket klokare av att läsa de olika omdömena ens när vi jämför med vårt eget.

Så här skrev man om vinet från Maremma vid nyhetssläppet november 2010. Vad säger ni?  Fynd på denna  trots allt höga prisnivå? Mognad och lagras i samma bedömning. Hur länge? Kan lagras betyder kanske inte att det bör lagras, eller? Vad betyder kärnig snits är personlig? För att inte tala om 309 kr och prisvärt trots endast två  av fyra stjärnor??


Munskänken:
2005 Marsiliana
Tenuta Marsiliana, Maremma Toscana, Italien
96045, Divine
Öppen, rätt koncentrerad doft med körsbär,
blåbär, ek, örter och lite citrus. Medelfyllig,
utvecklad smak med fruktig attack, sammansatt,
rätt sträv mitt med frisk syra, bra intensitet och
lång, varm avslutning. Maremmavin med fin stil
och viss kraft.(360 fl) 16=


Vinbanken Månadens Top10:
96045 Marsiliana, Maremma Toscana Italien, 309 krDruvor: Cabernet sauvignon, merlot och petit verdot.
Smak: Fyllig. Utvecklad mörk frukt, körsbär och plommon, inslag av fikon, läder, kaffe och örter. Balanserad syra och dito tanniner. Lång eftersmak.
Passar till: Oxfilet i alla former, rengryta. Mustiga kötträtter.
Omdöme: Kvalitetsvin. Läckert, utvecklad och nyanserad. Kärnig snits är personlig.
Betyg: 4


HD (Uppkorkat), Lyxvinerna i November:
Röda viner
Fynd
Marsiliana 2005 (96045) Italien Maremma Toscana Kan lagras 4,5p 309:-



BKWine
43. 96045 2005 Marsiliana 750 ml 309 krMaremma Toscana, Italien
Alkoholhalt: 14 % T6
Tenuta Marsiliana
Leverantör: Divine AB Beställt: 360
Doft stor, läder, mörka bär och lite mint, mognad
Smak fyllig och tät med fin frukt, solmogen bärighet och lite syrligt slut, lagras
Betyg: 16,0p =


Allt om mat:
Röda viner

Mar­si­li­a­na 2005

96045 Pris: 309 kr
Rött
Prisvärt
Strävt och fatigt med drag av svarta körsbär.


Fundera nu på vad och vem som får er att köpa ett visst vin. Inte är det väl alla gånger så genomtänkt?
Viktigast är nog att hitta en skribent, professionell eller erfaren amatör, där preferenserna ofta liknar ens egna och som man kan sätta sin tillit till. Då räcker egentligen en betygssiffra och det skrivna blir mindre viktigt (i alla fall om man känner till vintypen) förutom att läsningen i sig kan vara rolig.

3 kommentarer:

  1. De flesta smaknoteringar berättar inte varför vinet är värt att dricka.

    Det går lätt att skriva en smaknotering utan att säga något.

    Det är svårt att skriva en läsvärd smaknotering.

    Man kan bli glad av en välskriven och personlig notering.

    Vem som rekommenderar vinet är klart viktigare än vad som skrivs.

    Få svenska skribenter har en sådan integritet att man bryr sig om vad de skriver.

    Som van mottagare lär man sig att läsa mellan raderna.

    Vissa rekommenderar i stort sett alla viner.

    En del skriver för att annonsörerna ska bli glada.

    Plattityder är vardagsmat i smaknoteringar.

    Mogen frukt och mognad i flaska blandas ofta ihop på svenska.

    Varför ska vinet lagras, och vad kommer i så fall att hända?

    Hur många år förväntas det ta innan det händer?

    Det vore konstigt om ett ungt vin för 309 kr inte kunde lagras.

    Vinet är förmodligen ungt om man hittar en kärnig snits.

    Man vill veta om vinet är gjort i en modern eller klassisk stil.

    Man vill veta om det upplevs rent eller mejkat.

    Man vill veta om det förmedlar sitt ursprung.

    Man vill veta vem som importerat vinet (säger en hel del)

    Man vill veta om det är kul att dricka!


    ps. räkna att med Ulf Jansson skrivit Munkskänkens noteringar även om han stämt av med sina medprovare.




    SvaraRadera
  2. Kvalitetsinlägg följt av en kvalitetskommentar. Sådant gillar vi!
    Sedan är frågan om man ska begära att bloggar o dyl ska fungera som rena inköpstips? Möjligen som inspiration och nyfikenhetsväckare, kan jag tycka. Läsare som söker sig till vinbloggar räknar jag med är tillräckligt intresserade för att själva vara beredda att prova för att skapa sig en uppfattning?

    /Patrik

    SvaraRadera
  3. Bästa FV och IV.
    Bloggarnas och skribenternas målgrupper är till stor del olika och man kan knappast nå alla med samma ord.
    I båda fallen gäller dock att inspiration och nyfikenhet väcks genom kunnigt och personligt skrivande.
    Det är därför väldigt glädjande och intressant att just ni kommenterar eftersom inlägget var en förtäckt hyllning till er och era bloggar. De har varit de viktigaste inspirationskällorna för mig och mitt vinintresse de senaste åren.

    (Fast som ekonomiska rådgivare är ni emellertid rena katastrofen…)

    SvaraRadera