lördag 29 juni 2013

Fenocchio Barolo Bussia Riserva 2006



Fenocchios barbera 2009 nämnde vi här, basbarolon 2008 avhandlades här och dolcetton är bl a testad av Italienska viner där vi ursprungligen fick våra fenocchioögon öppnade (sorpresa!)
Förväntningarna på just detta vin är m a o inte de lägsta utifrån de erfarenheterna och efter det här och det här, men vi behöver inte känna minsta oro. Omedelbart fastställs att detta är både klassiskt, elegant och redan tillgängligt. Redan efter knappt två timmar i karaff. Sedan är det bara raksträcka från näsa, via munhåla, till magsäck.
Ganska sirlig mestadels röd frukt av jordgubbar, lite körsbär, röda vinbär, Ekströms nyponsoppa, en del hallonbåtar, två delar lakritsbåtar, järnmineraler och en smula salmiak. Mjukt tunganslag, lätt till medelfylligt med hög syra, skönt bitande tanniner och en antydd fruktig sötma. De initiala lätta doft- och smaknoterna av rosor och tjära slipas av under kvällen men vinet är hela tiden mycket harmoniskt och i god balans och längden består trots det eleganta intrycket. Vet i fanken hur det går till...
Kort sagt. Detta är klassisk Barolo när det är som bäst, nu och flera år framåt.
94

Köpt på Winewise

7 kommentarer:

 1. http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=1227&Year=2006

  som synes...överens. vansinnigt bra grejer för ringa slantar. skönt att det fortfarande går att fynda;)

  men varför 94?

  SvaraRadera
 2. Utmärkt beskrivning!
  Ja det där med poäng är vad det är. Det borde stå minst ett plustecken efteråt. Skulle all logik följas borde det ha 95-96 om Frappato 2011 fick 93. Det handlar väl om psykologi att man snålar lite med poängen ju närmare 100 man kommer och även dagsformen påverkar. Se det som en fingervisning liksom övr poäng på bloggen. Högsta betyg av hittills bloggade viner.

  SvaraRadera
 3. Inhandlas var?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Winewise, Köpenhamn. Se länk sist i inlägget.

   Radera
 4. Definitivt en av årets största vinupplevelser. Det har ju också visat samma höga klass flera gånger i rad och alla som provar tycks överens. Som ni säger borde man kanske upp någon pinne men då blir det trångt i toppen utifall man råkar ha några ännu bättre viner i uppställningen, som här:

  http://vinare.blogspot.se/2013/04/barolo-e-barbaresco-tradizionale.html

  B Mascarello, G Rinaldi & Poggio di Sotto känns som 96, Giacosa Riserva & Soldera typ 98. 100 får man spara till mogna praktexemplar av Monfortino ;)

  För inhandling av Fenocchio kan man också använda sig av Gaston.se.

  SvaraRadera
 5. Gastonvin.se är adressen, men just riservan verkar tyvärr vara slut.

  SvaraRadera
 6. Kul att se att fler upptäckt Fennocchio. Oerhört elegant och välbalancerat vin från en av de bättre traditionalisterna i Barolo.
  Intressant vingårdsläge dessutom väldigt nära Castiglione-Falletto och Rocche där.

  Gjorde ett inlägg om Bussian här: http://ultimatewinekick.blogspot.se/2013/09/showdown-bussia-vineyard-barolo-2006.html

  Har någon av er provat 2004?

  SvaraRadera