söndag 16 juni 2013

OD-gruppen Flight 2 + 4

Upplägget är inte så krångligt. C:a en gång i månaden prova viner motsvarande trebetygsprovets olika flighter. Ta med en egen flaska. Denna gång är det flight 2+4, dvs vita respektive röda prestigeviner som då alltså inte måste vara endruveviner.
På det riktiga provet får man poäng för land (2), region (2), distrikt (2) och årgång +/- 1 år (1). Hälften av poängen ges för rätt andrahandsalternativ.
Den som vill (läs undertecknad) kan ju i hemlighet roa sig med att räkna ihop sina poäng på slutet och använda det framöver för att kolla den egna utvecklingskurvan.


VIT FLIGHT


Tim Adams 2011 Semillon Clare Valley
Tänkte inte ens tanken Semillon, eller nya världen för den delen. Lätt struktur, hög syra, ngt parfymerat, svag grapebeska på slutet. Ungt. Inte alls dumt men kanske lite atypiskt?(0,0,0,1)


Josmeyer Les Lutins 2007 Pinot Blanc
Aromatiskt, lite stickigt, lack, aprikos, äpple, rel hög syra. Svag sötma och lätt beska för mig till Alsace och pinot gris. 2008? Enligt flaskan Pinot blanc. Benämningen Pinot blanc i Alsace måste inte betyda endruvevin utan kan vara blandning av Pinot blanc, Auxerrois blanc, Pinot gris och Pinot noir (utan skalkontakt). Blandningar av de två förstnämnda är vanligast. Fel druva men det får man inte poäng för ändå. (2,2,2,1)


La Chablisienne Chablis 1er Cru Monmains 2008
Tänk att det alltid skall vara så svårt att skilja en lätt fatad chardonnay från en mineralrökig chablis. I bästa fall rätt i hälften av gångerna. Förra gången hamnade t o m en lättfatad australiensare i Chablis. Denna gången blev det rätt men trodde det var yngre. Gott var det i alla fall. Hög syra, krutrökiga mineraler, äpple, lite citrus. (2,2,2,0)


Bennati, Soave Classico 2011
Va? En soave med svarta vinbär, kattkiss och fläder? Oj så säker jag var på Sauvignon blanc. Visst, i efterhand fanns det väl lite päron och syran var inte så hög, men ändå. Helt bortkollrad. Tröstpoäng för årgång. (0,0,0,1)


Girardin, Puligny-Montrachet 2010
Fat med rostat nästan bränt bröd, lite nötter, hög syra, lite sprits. Eftersom man kunde jämföra med chablis-vinet lyckades jag pricka rätt även på denna Chardonnay, men varför krångla till med att gissa Mersault? (2,2,1,1)


Louis Sipp Grand Cru Kirchberg de Ribeauvillé Riesling2007
Lack och lite andra volatila toner, antydd fetma, lätt fruktsötma och är åter i Alsace. Tycker dock inte att syran är så hög så det blir åter en Pinot Gris för mig. Riesling för många andra. Hade det varit flight 1 som är druvgissning hade det blivit noll poäng, här blir det desto fler. Lite slumpartat är det allt med trebetygsprovets poängberäkning. Min årgångsgissning var fel med tre år. (2,2,2,0)


Huet Le Mont Sec 2011
Detta hade vi med själva. Var med på det riktiga trebetygsprovet i februari. Min enda 7-poängare då. Huet gör fantastiska viner tycker vi. Detta gör sig inte minst till mat.


RÖD FLIGHT

De Loach, Pinot Noir, Russian River Valley 2011
Här blev det noll poäng förutom en pinne för årgången. Räknas knappast när man inte vet vad det är för vin. Jo druvan satte vi men till vilken nytta? Nya Zeeland var första alternativet, hade inget riktigt bra andra. Borde naturligtvis tänkt på USA men dricker aldrig därifrån och tyckte det var för svalt. Dags att ompröva ännu en gång? (0,0,0,1)



Alianca, Quinta dos Quatro Ventos 2007
Detta Dourovin var också från oss. Man gissade på varmt land och såväl druvorna Cabernet Sauvignon som Tempranillo i vinet och det är ju rätt, dvs Touriga Nacional och Tinta Roritz som det heter här. En del Touriga Franca finns det också (motsv Cabernet Franc). Ingen lyckades docks spika helheten. Men fanns det inte en antydan till kork? Medprovarna var kanske för finkänsliga för att säga något. Tyckte det fanns lite portvinstoner i. Vanilj- och de övriga fattonerna som vinet hade när det var ungt hade gjutits in men lite för robust för oss nuförtiden ff a på egen hand. Säkert bra till grillat.


Col d'Orcia Brunello di Montalcino 1994
Vinet för kvällen om vi får välja. Lingon, körsbär, syltburklock, jordgubbe, svamp, örter, lakrits, minimal sötma, bra syra och bra tanniner.Men hur kunde jag vara så säker på typ 10 år gammal barbaresco? Det borde ha ännu mer tanniner. Annars var både färgen och syrorna där och mognadstonerna var finstämda. Imponerande nästan 20-årigt vin. Säkert i perfekt drickfas nu innan det långsamt tonar bort. (2,1,0,0)


Xavier Châteauneuf du Pape 2010
Hur jag än försöker så lyckas jag aldrig förstå storheten med Châteauneuf du Pape. För mycket hetta, för lite finess. Sannolikt har vi druckit dem för unga men det är nog bara att ge upp att det här någonsin kommer att tillhöra våra favoriter, liksom vi gett upp hoppet om Amarone och i viss mån Priorat. Här hade jag just dessa vintyper som alternativ men satte Ch9dP som tredje. Russin, svarta vinbär, rostat bröd låter mer som något man skall ha till frukost. Producent känd, vinet bra, det är stilen jag inte gillar. Årgången glömda jag gissa på. (0,0,0,0)


Domaine Les Escondudes Châteauneuf du Pape 2009
Betydligt mer tanniner än föregående vin, annars får vi samma känsla för detta. Lite kryddiga russin och sötma, medelhög syra. Gissar denna gång rätt men är ute på gungfly. De flesta verkar tycka att det inte brukar vara så tanninrika viner härifrån. Själv tycker jag att de kan vara lite hursomhelst. Ibland ganska tunna och transparenta, ibland högviskösa och totalt ogenomsynliga, mycket/lite tanniner. Den här är väl nånstans mittemellan. Alltid med den där sötman och alkoholen dock. (2,2,2,1)


Reverdito Barolo 2008
Barolo känner vi däremot igen, även om jag ändrade mig och trodde att detta var en barbaresco, när jag fick höra att "barbarescon" ovan var en gammal brunello. Man påverkas när man får facit efterhand. Aldrig hört talas om denna producent. Intressant att man på sin hemsida har en kinesisk språkversion. Det är väl bara att vänja sig... Denna barolo är från mark i la Morra. Inte alls dumt. Klassiska nebbioloattribut med tjära, lakrisal, bra syra och bra tanniner. Även liten söt ton av tobak och vanilj och det är mer modernt traditionellt. Trodde på det varmare 2007. (2,2,1,1)

44 av max 77 poäng när man räknar bort våra egna flaskor motsvarar 57%. Det är svårt att prova blint trots ihärdig träning. Förra gången på flight 1+3 (druvtypiska vita resp röda) blev det 45%. Där räknar man 4 poäng för rätt druva, 2 för andrahandalternativet, annars 0 och inget annat man kan få poäng för.
50% brukar vara godkänt för riktiga trebetyget med alla fem flighterna men där är förhållandena annorlunda. Man vet inget alls om vinväljarnas preferenser och man brukar smyga in någon slamkrypare och även nerver kan smygas in. Å andra sidan är man mer fokuserad.
Här fokuserar vi framför allt på att ha trevligt förutom att lära oss något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar