tisdag 25 juni 2013

Cerbaiona Rosso di Montalcino 2010


Premiär på sangiovese '10 för oss och för första gången på länge vet jag baske mig inte riktigt vad jag skall skriva. Man måste nästan själv dofta och smaka för att förstå. Det låter så futtigt att beskriva att det är ungefär medium av alla de viktigaste parametrarna: frukt, syra, tanniner, sötma (drygt), textur (åt det mjuka), fyllighet(knappt), längd (drygt).
Det är när man lägger ihop allt som helhetsintrycket blir allt annat än genomsnittligt. Redan så här i sin linda är det underbart avvägt och proportionerligt och hade vi inte haft närmast fulländad förmåga till behärskning och självbevarelsedrift hade det det runnit hejdlöst nerför våra strupar...
Sangiovesiskt så det förslår med körsbär, örter, svart kallt te, nypon, botti och några lakritsbåtar toppat med en kokt jordgubbe.
91+

Om vi skall döma efter detta vin, smakar Toscana 2010 svalare än 2009 men varmare än 2008. Det skall bli mycket spännande att prova mer av denna årgång. Fler har testat här och här och stämt upp i hyllningstoner.

Köpt av BB-Vinimport

2 kommentarer:

  1. Utmärkt vinblogg det här - bara grejor i min smak! Förutom snedsteget med den dammiga bourgognen senast men även solen... osv. ;)

    Patrik

    SvaraRadera
  2. Jo man måste ju lägga in nån post om dammiga 50-kronorsflaskor då och då så att inte googleservrarna sprängs och för att inte glänsa över vissa andra bloggar där italienska viner avhandlas i parti och minut ;)

    SvaraRadera