måndag 1 juli 2013

Philippe Bornard "l'ivresse de noé" 2007

Även om Jura kanske är mest känt för sin Vin Jaune som görs i sherryliknande oxidativ stil med jästtäcke (voile), utgör det endast 2% av den totala produktionen i regionen. Huvuddelen görs i AOC Château-Chalon som t o m ansökt om grand cru status och där vinet helt enkelt heter Château-Chalon. Här har man helt specialiserat sig på detta vin gjort på endast de finaste Savagnindruvorna som vinifieras på vanligt sätt men där lagringsfaten inte fylls upp helt. Detta tillsammans med minst 6 års lagring ger vinet sin typiska karaktär av lätt oxidation som hindras från att bli fullständig genom jästtäcket som bildas i ett tidigt stadium.
Andra savagninvarianter görs också i Jura. Antingen blandat med Chardonnay eller i ren form.
T ex i AOC Arbois, Juras största appellation som dessutom var Frankrikes första godkända AOC, finns samtliga Juras vintyper representerade.
Hos Kronevin hittade vi en halvlitersflaska med 100 % savagnin i icke oxiderad stil, dvs man fyller upp faten helt (ouillé) så att förutsättningarna för jästtäckesbildning, kontakt med syre och därmed oxidation undviks. Så som man brukar vid traditionell vintillverkning helt enkelt.
Producenten Philippe Bornard är för oss välkänd och vinet minst sagt spännande och en upplevelse.

Färgen är i djupaste guld med ett stick av orange. Det första vi doftar är trots allt antydda oxidationstoner men de försvinner och kvar återstår mognad med gamla skruttar från röda äpplen, aprikos, honung, lakrisal. Även i munnen är det rikligt med frukt. Munkänslan är len och fyllig som aprikosnektar. Här måste finnas en restsötma som lyfter frukten och gör den större utan att det känns sött. Samma spektrum i smak som i doft och det blir bara godare och godare under kvällen. Juramineraliteten är svårhittad men syran är gudomligt hög. 
91

Vinets namn betyder förresten Noas berusning.
Ett alternativ skulle kunna vara Le ravissement de Lessrof - Lessrofs förtjusning!
Ett vin där vi först frynte lite på näsan och sedan bara vill ha mer av. Lite säreget och kanske inget instegsvin till Juravärlden även om det är unikt för regionen. Vi är sålda på just detta i alla fall.

Inte så lätt att hitta rena savagninviner bara. Otto Suenson i Köpenhamn har en  från Domaine Rolet, men i helt annan stil ändå, knastrande torr utan antydan till fruktsötma. Nämnd bland mycket annat här, här och här.

2 kommentarer:

  1. Jag har ingen åsikt om vinet pg a total kunskapsbrist, men jag skulle vilja ha en flaska bara för den ovanligt snygga etikettens skull! Är det försvarbart? Trevlig läsning som vanligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tveksamt... men Bornards etiketter är väldigt snarlika så jag kan försiktigt försöka blöta av etiketten på en annan flaska :)

      Radera