söndag 28 juli 2013

Bokslut


Plötsligt har det gått ett år sedan bloggen startades och det är hög tid att stanna upp och reflektera kring detta. Hur blev det egentligen? Har vi uppnått syftena och hur ser framtiden ut?

Huvudsyftet med bloggen var i alla fall från början ökad kunskap, helt i eget intresse:

- Ökad kunskap genom att mer systematiskt studera och analysera både viner, producenter och regioner.
Tanken var att genom skrivandet känna lite press att ta reda på mer om vinernas bakgrund. Tja vi har väl inte alltid orkat det, men har i alla fall lärt oss långt mycket mer än tidigare genom research innan dokumentation.

- Ökad kunskap genom kontakt med andra bloggare och läsare.
Efter att ha blivit så väl mottagna av flera av våra största blogg- och vininspiratörer och deltagit i provningar tillsammans med dessa, måste vi säga att den förhoppningen har uppfyllts med råge.
Dessutom har kunskaperna förstärkts extremt mycket genom att undertecknad (vi provar vinerna båda, men bara jag skriver) fick för sig att läsa in teorin och gå upp på praktiken till Munskänkarnas trebetygsprov. Detta ledde i sin tur till att vi båda numera är med i en provningsgrupp med flera av Malmös mest rutinerade munskänkare. Det har också blivit ett lyft.
Vi fick också möjlighet att prova lite andra viner än vi brukar, genom att skriva en artikel om Portugal i BK-Wine, tack vare blogg- och twitterkontakt. Vi hoppas att fler sådana tillfällen kommer.
Däremot har det varit betydligt klenare med diskussioner och konstruktiv kritik i kommentarsfälten. Tycke och smak är ju inte så mycket att diskutera men några gånger har vi själva retrospektivt upptäckt felaktigheter i bloggposter där korrekturläsningen uppenbarligen varit slarvigt gjord initialt. Ändå är det nästan inget som påpekat något. Kanske har det inte varit så många konstigheter då, eller läser man slarvigt?

Ett delsyfte var:
- Att inspirera andra som kommit en bit på vägen i sitt vinintresse, men som tycker att de bloggar som funnits längst blivit allt för avancerade och avhandlar viner som är svåra att få tag på. 
Nja, inte för att vår blogg är så avancerad men visst har det snabbt blivit extremt nördigt. Kanske var det så redan från början utan att vi såg det. Även om vi försökt att skriva förutsättningslöst enbart utifrån det vi själva är intresserade av, så var preferenserna redan från början snarlika flera andra bloggares och nördigheten därigenom närmast oundviklig. Efterhand som man lär sig mer blir det gärna mer nischat även om man försöker vidga vyerna. I alla fall hade vi inspiration, både att ge och få, som en liten ambition redan från början.I alla fall har vår vinkunskap ökat väldigt mycket bara på ett år och om vi nu skall blicka framåt är frågan om vi orkar driva bloggen vidare? Den har visserligen blivit lite av ett gift där det ofta är svårt att avstå från att skriva om vinerna vi provat, men man undrar samtidigt hur meningsfullt det är att dela med sig av det i bloggformat? Kanske kan man lika gärna skriva korta notiser i Cellartracker?
Även om vi enligt besöksstatistiken (vad det nu egentligen står för) fått betydligt fler läsare än vi trodde från början, säger detta ingenting alls om bloggens kvalitet. Tro det eller ej men vi är faktiskt helt ointresserade av att jaga höga besöksiffror. I så fall kunde vi lagt in ett kort inlägg varje dag eller börja skriva om mat, men det tillför inte oss något (även om vi uppskattar andra sådana bloggar).

Oavsett vilket, kära läsare, tack för ett mycket trevligt och för oss givande första år. Vi är anonyma för att vi vill att vinerna skall stå i centrum, inte vi själva. Däremot undrar vi vem som läser detta, hur stor behållningen är och vad vi kan tillföra den befintliga svenska vinbloggosfären? Vi tror att det är de redan frälsta som läser vinbloggar och hur stort är då intresset för ytterligare en i mängden? Vad vill ni läsa? Skall det skrivas ännu mer om länder/regioner, resor, producenter eller bara om enskilda viner? Hur mycket större blir läsvärdet av de små anekdoter vi försökt lägga in ibland?  Kanske skall vi skippa detaljerna i doft- och smakanalyserna? Läser verkligen någon dem?
Nu efterlyser vi, tro det eller ej, inte en massa ryggdunkande utan vill verkligen få konstruktiva synpunkter (ja vill ni tvunget klia oss lite på ryggen så är det naturligtvis ok). Kanske är vi redan bloggberoende och kan inte låta bli att köra på som tidigare, men det känns som att vi behöver input för att fortsätta. Trots allt tar bloggandet mycket tid och det finns en hel drös med andra bloggar för er att läsa. Har vi nu dessutom uppfyllt vårt ursprungliga kunskapssyfte så behövs stimulantia i form av feedback.


14 kommentarer:

 1. Grattis på ettårs-dagen !! Känns som om ni funnits betydligt längre än så. Kör på. Gör det som känns kul. Brukar bli bäst så
  //Ingvar

  SvaraRadera
 2. Ni är knappast "en i mängden". Jag lyfter på hatten för en mycket bra vinblogg som, i mitt tycke, håller en mycket hög nivå. Intressanta viner och många gånger finurliga och ytterst läsvärda inlägg. Finns många exempel om man tittar tillbaka på första året. Keep up the good work!

  /Joachim

  SvaraRadera
 3. Lysten driver verket.

  SvaraRadera
 4. Gurto ("namnväljarmenyn" med iPhone krånglar)
  Har nog aldrig lagt in några kommentarer här tidigare men eftersom feed-back önskades gör jag gärna så nu.

  Jag läser 5 vinbloggar (din, Rara droppar, Finare Vinare, Frankofilen och vintomas) - det betyget talar väl lite för sig själv (då det finns ett gäng bloggar att välja bland). Läsvärt, intressant och lärorikt på ett icke-överkomplicerat vis kan väl sammanfatta mitt betyg.

  På frågan om vad man vill läsa: helt enkelt era åsikter och bedömningar av intressanta viner. Noter med beskrivningar är inte överflödiga. Bakgrund osv till vinerna adderar självklart.

  För mig handlar läsandet av vinbloggarna mycket om att helt enkelt få inspiration och tips på kul viner. Sen ska det naturligtvis vara trevligt och underhållande skrivet. Tycker du för det mesta lyckas alldeles utmärkt på dessa punkter.

  Om du väljer att fortsätta blogga kommer jag med nöja att fortsätta läsa.

  SvaraRadera
 5. Ett år går snabbt. Följer dig på CT men en blogg handlar mer om inspiration, passion och att förmedla detta. Tasting notes är ingen ersättning för det så jag hoppas du fortsätter. Annars är det väl som den danske pushern formulerade det. :-)
  /Carolus81

  SvaraRadera
 6. Jag läser med glädje din blogg och låter mig inspireras. Det skulle uppstå ett visst tomrum utan Lessrof!
  Jag tror som Ingvar att gör det som som känns roligt. Det får inte bli något tvång med ytterligare en Luther på axeln.
  Grattis på ettårsdagen!

  J-C

  SvaraRadera
 7. om ni ska fortsätta (hoppas jag verkligen) ska ni naturligtvis fokusera på vad ni själva känner för. gör er sak...utveckla den...vad brinner ni mest för...tryck på det...

  funderar man för mycket vad andra vill ha -> likriktning...inte så roligt.

  vill man ha diskussion måste man kanske vara lite provokativ...

  läroprocessen är oändlig när vi snackar vin...tänk på var ni befinner er om 3-4 år...

  SvaraRadera
 8. Så du menar alltså att ni struntar i "Klout-scores" och att kanske vinna en massa Årets Vinblogg-tävlingar så att ni kan besmycka marginalen med rosetter, medaljer och plaketter? Chockerande! ;)

  Sant, det som sagts hittills: kör på så länge det är roligt. Börjar man hamna i en massa existentiella bryderier är det läge att försöka hitta pudelns kärna och fråga sig själva: vad är det vi verkligen tycker är roligt med vin? och grotta ner sig rejält i just detta. Vinvärlden är stor och övermäktig, lätt att gå in i väggen.

  Ni är trots allt en av mycket få riktigt läsvärda vinbloggar så ni gör förstås det mesta rätt redan. Gäller som sagt bara att tycka att det är kul också..

  /Patrik

  SvaraRadera
 9. Hej. Jag tycker om bloggen så fortsätt skriva! Tips om vad som händer och ska hända med vinanknytning här nere i landet (Bor också i Malmö). Vad gäller vinrecensioner så är det bra om vinet kan jämföras mot en tidiagare årgång eller ett annat vin ur vinmakerens portfölj. Bra att veta om du tror att det kommer att utvecklas positivt med lagring. Andra tips är funderingar kring en ny årgång som släpps. Vad det är för typ av årgång och vilka producenter som rekomenderas. Lagring av vin och hur det utvecklas. Har du testa att lagra samma vin under olika förhållanden? Hur viktiga är de olika parametrarna, luftfuktighet temeratur, temperaturvariationer mm. Skruvkork på vita viner bra eller dåligt och är det bra vid lagring?
  En ny post behöver ju inte alltid vara ett nytt vin. Det skulle kunna vara inledningen på en diskussion, tex kring en årgång för en region som många svenskar verkar vara intresserade av som tysk GG Riesling, Barolo, Brunello eller C9DP.
  Mvh Karl

  SvaraRadera
 10. Fortsätt för 17 gubbar! Personliga vinval, djupt intresse och finurliga formuleringar uppskattas mycket! Med vänlig hälsning, vintresserad (Peter)

  SvaraRadera
 11. Stort tack för detta fantastiska stimulanspaket! Det blev nästan genant och kan tyckas patetiskt i ett sådant här fall, men ibland är det nödvändigt att stanna upp och ifrågasätta det man gör, antingen som ett avslut eller ett avstamp. Precis som ni skriver är det viktigaste att man skall tycka det är roligt. Det är ju trots allt bara en världslig hobby och inte vårt levebröd. Vem vill läsa slentrianmässiga bloggposter som inte är skrivna med hjärtat? Dessutom tycker jag att det måste kännas meningsfullt i en vidare bemärkelse än bara rent nöje. Om man då drivit intresset så här långt och tänker fortsätta att försöka utvecklas, vad är väl då mer meningsfullt än att försöka förmedla och dela med sig av sina kunskaper till andra? Dessutom finns här uppenbarligen en skrivklåda som behöver stillas. Utifrån dessa perspektiv är kanske bloggen det ultimata forumet eftersom man helt och hållet själv styr över innehållet. Det tänker jag fortsätta med, men uppskattar tipsen som skall beaktas.

  SvaraRadera
 12. Jeg læser din blog jævnligt og med stor fornøjelse - du har også danske fans ;) /Jakob

  SvaraRadera
 13. Jag läser med stor behållning och hoppas verkligen att du orkar köra på! Som ganska grön i vinvärlden är det dock svårt att bidra med riktigt diskussionsdrivande kommentarer.
  Främst vill man naturligtvis läsa om själva vinerna och jag uppskattar faktiskt de detaljerade smaknoterna. Extra kul de gånger man får möjlighet att jämföra med de egna intrycken.
  Annat som är kul att läsa om är sidospår om mer praktiska/tekniska aspekter, t.ex. hur man löser lagring osv. Ett exempel på ett sånt sidospår är väl inlägget om rekommenderat alkoholintag, som jag tyckte var intressant. Även provningen av alkoholfri öl var kul.

  Men, som sagt, kör gärna bloggen vidare och tack för väldigt intressant läsning under detta första år!

  SvaraRadera
 14. Jacob: Dejligt att bloggen når över till andra sidan sundet. Kul att höra. Tack för det!

  MH: Bloggen är ju ganska okontroversiellt skriven så några större diskussioner räknar jag inte med. Däremot är det alltid trevligt att utbyta erfarenheter och kanske få tips tillbaka. Jag uppskattar dina kommentarer som kommer då och då. Själv var jag väldigt dålig på att kommentera i bloggosfären innan jag själv började skriva eftersom jag kände lite prestationsångest och inte tyckte jag hade något klokt att komma med. Har insett nu att man inte skall tänka så som läsare. All respons är trevlig och utvecklande för den som bloggar och man lär sig alltid något. Nu vet jag t ex att det finns några som läser doft-/smaknoterna och då får de vara kvar även om de inte på något sätt utgör någon sanning utan bara hur jag personligen uppfattar vinet. Tack för feedback!

  SvaraRadera