onsdag 10 juli 2013

Montevertine 2010


Medan benämningen kändisviner för de flesta betyder att mer eller mindre avdankade musiker och tv-personligheter lånar ut sitt namn till en etikett och lägger på några tior på ett redan halvtaskigt vin, är vår högst personliga definition av kändisviner en annan.
För oss representerar det för tillfället ett antal viner i 200 kronors klassen som tillhör toppskiktet på denna prisnivå. Kändisskapet består helt enkelt i att de sedan tidigare är kända av oss och naturligtvis av riktiga vinkännare på professionell nivå.

Vi har nämligen blivit bortskämda den senaste tiden med nya årgångar av just sådana viner som släppts likt gnistrande pärlor på rad. Occhipintis Frappato 2011 och SP68 2012, Cerbaiona Rosso di Montalcino 2010, Keller Riesling von der Fels 2012, Rinaldi Langhe Nebbiolo 2011 och nu senast Montevertine 2010.

En märklig och tråkig gemensam nämnare är att inget av vinerna finns att tillgå på Systembolaget (jo Keller kommer väl, men till ett dyrare pris). Här rör det sig alltså om världskända seriösa högkvalitativa producenter med extremt goda viner i ett prissegment som borde kunna tilltala en hel del kunder och därmed också en svensk importör. Tur för oss att vi har nära till Danmark, men det gäller ju inte för alla.
Skall det behöva vara så här?

Montevertine 2010
Heliga Madonna så gott det är!
93

12 kommentarer:

 1. Härlig smaknot - räcker långt, säger det mesta.
  Angående tillgången på de här godbitarna så löser väl det sig nu med den förestående "svenska näthandlarrevolutionen"? Eller..?

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Här handlar det om ren och skär njutning. Ingen läser väl mer detaljerade noteringar ändå.
  Tillåt mig tvivla en smula. Hoppas kan man ju...

  SvaraRadera
 3. Slurkade i mig en flaska förra helgen och jag instämmer i precis allt du skriver om 2010 Montevertine. Att jag bara beställde fyra flaskor ter sig mycket märkligt. Hur tänkte jag egentligen? Jag har ju följt det här vinet sedan 07 (från 185 kr till dagens 293 kr btw). Nu är det utsålt hos Atomwine...

  /Joachim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slurkade var ordet!
   Kanske detta kan vara något?
   http://www.superiore.de/Wein/Toskana-Chianti/Montevertine/Rosso-Toscana-Montevertine-IGT-2010.html

   Radera
 4. Visst är det ett lustigt/tänkvärt "sammanträffande" att de riktiga pärlorna väldigt sällan finns att köpa på Systembolaget...

  ...eller för den delen hos (nästan) hela den "svenska nätvinhandlarrevolutionen" ;-)

  Ser ut som ett av årets mest kassaskåpssäkra köp... dags att smyga ner i källaren och rota fram en flaska.

  SvaraRadera
 5. Håller med om att smaknoten säger allt! Härligt att höra att den fortsätter att skänka njutning. Själva har vi helt slut i skafferiet. En brist som nog bör åtgärdas känns det som..

  SvaraRadera
 6. Jakobsson söderström har det i sitt rs. Js-vin.com. Häj.

  SvaraRadera
 7. Anonym - ser man på: nollsjuan för 295 sek ex moms. Som en hälsning från sirapssega & tokdyra Sverige.

  SvaraRadera
 8. Ja nu är förväntningarna upptrissade va!? Vinosapien var lyrisk och vi säger som sagt inte emot det minsta.
  FV: Lås sedan källardörren annars kan det snabbt ta slut...
  Herren: Kan rekommenderas. Finfin årgång. Hittar man Montevertine i butik i Frankrike eller är det nätet som gäller där också?

  SvaraRadera
 9. nog den bästa varianten vi testat (2006-2010).
  tänkte ni något på fathanteringen? nog den årgång där man känt fathanteringen allra tydligast. här är dock fat-arbetet gjort för att stötta och inte att smaksätta. det känns som 2010 lätt fixar de lilla extra kryddorna.

  tänkte ni på lystern i färgen? blev alldeles salig...

  det ser ut som ni plockade på er ett bra gäng;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med ang färgen. Gnistrande rubin med blåa toner. En juvel!
   Jo vi hittade och blev lite förvånade över en mikroskopisk smörighet som vi inte känt förr. Den störde inte och försvann i den lilla slurk vi lyckades spara till dag 2. Lite blåare frukt än som vi minns det vi tidigare provat (också 06-10) men som vanligt fantastisk mineralitet och vilken spänst och faktiskt balans trots sin ungdom. Hur är inte detta vin om två år och tre och...

   Radera
 10. Väldigt sparsamt med Italienare på hyllan här, och ingen Montevertine har vi stött på, så det blir nog till att lita på nätet. Handlade senast från barolobrunello.com. Ser att de har 2010 i listan och tar 29.90 €. Sitter dock och planerar resa till Italien, och då ev. i krokarna runt Toscana, under September. Undrar om det funkar att köpa på plats vid ev. besök, har inte kollat själv än, någon som vet?

  SvaraRadera