fredag 26 juli 2013

Triss i Aglianico - tre regioner, tre årgångar


En druva, tre regioner, tre årgångar. Tänk vilka variationsmöjligheter det finns och så olika det kan bli.

Basilicata får väl närmast betecknas som det klassiska ursprungsområdet tillsammans med Campania men det görs en del viner på Aglianico även i Puglia och i liten omfattning i Molise, där annars Montepulciano är den vanligaste blå druvan. Generellt har Aglianico potential att ge fylliga viner med lagringspotential tack vare rejäla tanniner och bra syra även i varmare områden.


Di Majo Norante Contado Riserva 2007
Julkryddor, trä och cola i doften. Modern fatad sangiovese är en fullt rimlig gissning från kvällens blindprovare. Påminner väldigt mycket om det, men lite väl mycket tanniner kanske. Ganska fatig lätt träig smak, men ändå på rätt sida gränsen. Mediumplus tanniner, medium syra. Något gles mitt och frukt med lite varma plommon och körsbär. Lite väl fatat men här finns ändå något som tilltalar oss.
85-
Första gången vi dricker ett vin från Molise överhuvudtaget. Producenten tillhör de kändaste därifrån. Kan löna sig att kolla upp igen. Inte alls oävet och 105DKK på Superbest är ganska sympatiskt.


d'Angelo Aglianico del Vulture DOC 2009
Bättre syra, bättre frukt, bättre tanniner, bättre balans, bättre allt även om det inte är ett stort vin. Här finns en del lustfyllt stalliga toner ff a i doften. Smakmässigt dominerar syrliga körsbär och ganska återhållsamma fat. Både tanniner och syra över medel och klart mest aglianicotypisk av kvällens viner med fin italiensk frukt och i bra balans för sin ungdom. Medelfylligt och utmärkt till pastan med grädde, vitlök, snabbfrästa oxtärningar och en skvätt tryffelolja. 
87+
Jodå. 95 MUK hos Carlo Merolli är prisvärt så det stänker om det.


Villa Schinosa Aglianico Puglia IgP 2010
Vanilj och multiplexvitaminer dominerar doften. I munnen lägger vi till blåbär, russin, ännu mer vanilj, sötma, fikon, tobak, närmast obefintliga tanniner, men syra kring medium. Varmfruktigt så det visslar om det. Puglia/Primitivo gissas. Helt rätt tänkt. Eller varför inte gissa på en gles lågbudgetripasso från Veneto? Ingen finess alls.
81
Oj så olika det kan bli för 95 MUK på samma inköpsställe. Det står 2008 på Carlo Merollis hemsida på det sista vinet, men 2010 var det som leverades till oss. Frågan är om det spelar någon roll upplevelsemässigt, vi har ingen riktig årgångkoll på Puglia. Var det så varmt 2010?


I alla fall klart köpläge för d'Angelos bas-aglianico om man vill ha ett typvin av bra kvalitet till rimlig penning.

En annan aglianicojämförelse finns nyligen gjord här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar