söndag 21 juli 2013

Skånsk vinslakt #2


Sammankomst på hemmaplan med Billigt Vin (Ingvar)Finare VinareItalienska Viner och Vinosapien.
Och Sydsvenskan som dagen innan varnade för att extrem torka hotade Skåne...

Framför allt är det tre saker jag reflekterar över efter denna kväll.

1) Respekt. Får man verkligen göra så här med kvalitetsviner? Vi pratade om det under kvällen. Man kan se det som respektlöst mot både vinerna och inte minst vinmakarna som lägger ner sin själ i vinet medan vi fäller ett omdöme efter en kort stunds reflexion, diskussion, spottning och vaskning. Samtidigt är det väldigt lärorikt och berikande. Orsaken till att göra så här är naturligtvis att vi själva är besjälade, ja i det närmaste besatta, vill prova mycket, lära oss mer och samtidigt så väldigt gärna vill dela med oss till medprovarna.

2) Provningsförhållandena.Visst borde vi prova varje flaska för sig med/utan mat i lugn och ro. Sannolikt hade omdömena i vissa fall blivit annorlunda. Återigen - hur mycket kan vi lita på omdömen efter storprovningar?
Det blev inte minst tydligt en sommareftermiddag/kväll hur viktigt det är att temperera vinerna rätt när vi provar så här många viner med olika temperatur. Inte helt lätt med logistiken med många provare, tillresta från olika håll. Man kände väldigt tydligt vilket vin som borde ha lägre (eller högre) temperatur.

3) Kunskapsbanken. Imponerande vilken sanslös kunskap och analytisk förmåga det finns hos det här gänget. Tack alla för en mycket trevlig eftermiddag/kväll!


Jo vi vet att ni vill ha poäng också, även om ni aldrig skulle erkänna det...
Ta det bara med större nypor salt än vanligt vid en sådan här mastodontprovning.




Seehof Riesling Sekt 2009
Lite tungt ej så spänstigt. Blir övertydligt när bubblorna försvunnit. Drick ungt.
85



Paul Blanck Furstenum Riesling Alsace Grand Cru 2002 
Honung, botrytis, lite alsacefruktsötma, begynnande mognad. Gott och ganska mineraliskt, fylligt men elegant för åldern men lite mer syra önskas.
87




Von Winning Riesling GG Kieselberg 2011
Mineralrökare, medelfyllig med lätt slutbeska. Ingen finess direkt. Levde inte upp till förväntningarna. Håller med IV att syran hade behövt vara högre för att vinet skulle lyfta.
86




Isimbarda Riesling Vigna Martina 2010
Att kvällens bästa Riesling skulle vara italiensk från Oltrepo Pavese var kanske otippat värre. 105 DKK hos Winewise måste betecknas som fynd.
Lite sprits, bra mineralitet men även här tål vi lite mer syra.
88




Maran Bagratuni 2011
Armenien
Eldigt parfymerat stickigt. Salubrin?
<70




Silvano Follador Valldobiadene Brut Superiore di Carrizze 2012 Nature Prosecco 
Blommigt, parfymerat, mineraliskt med minimal fruktsötma, fin mousse. Charmigt tyckte många. Själv stördes jag av blommigheten.
85-




Gatti Prosecco 2012
Det här är grejor! Flaskjäst old school Prosecco. Äpplemust inte minst i doften. Snustorrt mineraliskt.
Underbart när Ingvar kommer direkt från Italien med väskan fullpackad och med handtagen på trekvart. Hjältedåd.
88+




Chateau de Crémat 2010 Bellet
Eldigt svavlad fänkål, oljig besk syntestisk vaniljarom.
Lågbudgetparfym som man förr kunde hitta på Möllevångens loppis.
79




Domaine de la Tournelle L'Uva Arbosiana 2012
Nej det här var ingen bra Poulsard.
Klent, intetsägande utan finess. Smultron, apelsin, ej så mineraliskt. Intetsägande.
81




Cascina Tavijn Grignolino d'Asti 2011
Smörkola, jordgubbar. Bra bett i tanniner.
IV har höjt förväntningarna inför kommande årgång som lär vara annorlunda och t o m ännu godare!
87+




Az. Agr. Campogrande Cinque terre 2009
Elio Altare inblandad i detta projekt.
4 dagar skalkontakt, ståltank
90% Bosco 10% albarola
Bra struktur o längd. Lite sälta och möjligen svagt peppriga tanniner finns det minsann. Rikigt kul att testa. Bra inte minst till mat.
87




Raboso Gatti 2010 Marca Trevigiana IGT
Naturtoner, animaliskt, mkt fruktigt, hög syra, högdos tanniner.
Nja. Spretigt tänker vi först men smuttar en klunk innan vaskning dag 2 och tanninerna är klart nedtonade medan fruktigheten består. Betydligt bättre då.
86




Francuska Vinarija Zelja Cuvée Merlin 2009 Serbien
Hur ofta dricker man gamay från Serbien? FV hittade sådana toner i slutet men vi är tveksamma. Franskt par som gör vin i Rogljevo i östra Serbien nära Rumänien. Läs här
Rätt bra syra, mineralitet, fudgeton. Tyvärr lite väl varm, syltig frukt.
84




Ganevat Cuvée de l'enfant terrible 2009
Poulsard, Jura
Florala toner, antydd spritsighet, tång, mineraler, lite permanentvätska, smultron.
Så här skall en bra poulsard smaka.
88




Cornelisen Contadino 9 2011
Salubrin naturtoner parfym, lösningsmedel, kryddor
Enormt mkt syra och tanniner
Cornelisen imponerar inte på oss denna gången heller.
80?




Les Chais du vieux Bourg 2009 Pinot (Savagnin) Noir
Bloggat här tidigare.
Fudge, jordgubbe fin syra.
Vi gillar det här mycket fortfarande. Men så är mycket tanniner var det väl ändå inte?? Definitivt ingen saft som Kronevin försökt vitsa till det med.
88




Baita Sales Terrano 2011
Purpur. Ungt, stram struktur, lite vitpeppar Massor med frukt, mkt hög syra. Vinbär, körsbär, viol. Suveränt matvin.
88




Carema Riserva 2007
Körsbär, nypon, läder.
Bra struktur, fina tanniner hög syra men får ändå ingen riktig känsla för detta. Försvinner lite.
86




Weisskopf Les Rocher des Violettes 2010 
Möjligen inte så fokuserat tyckte någon men vi gillar verkligen det här. Klassisk Loire Cab Franc från Touraine med kalkiga mineraler så det stänker om det.
88




Dom.Romaneaux-Destezet Saint Epine Hervé Souhaut 2010
Peppar gräs lite parfymerat. Chark. Lätta naturtoner
Mediumsyra bra tanniner, fin balans och viss elegans.
Såhär skall det smaka från Saint Joseph!
90



Teran Riserva Skerk 2006
Lakrits, sälta, körsbär, läder.
Mkt frukt, hyfsad spänst, kanske lite gröna toner
86




Pietra Teran 2006
Syra fudge mkt frukt.
Här finns en röd tråd i Ingvars viner från Norra Italien. Jamen visst är det bra grejor men man måste gilla frukt och syra.
87




Burlotto Barolo Monvigliero 2009
What??!
Spretigt kantigt spritigt sötma jordgubbar. Otippat värre. 
Nej tack!
82?




Dario Princic Cab Sauv 2001
Korkat. Synd...




Le Piane Mimmo 2010
Provat tidigare. Vi gillar det denna gången också. Slankt med distinkt syra, behagliga tanniner. 70% Nebbiolo, 25% Croatina, 5% Vespolina.
88



Montervertine 2005, magnum.
Lite över kanten? Inte som senare årgångar i alla fall, men ack så kul att prova!
Begynnande mognad, hyfsad syra. Lite intesägande och förvinner i mängden.
85-




Domaine du Banneret 2010Ch9dP
Eldigt viss sötma jordgubbe viol?
Tja. Vi har inte lärt oss uppskatta detta ännu.
86?




Le Pech Abuse 2006
Inte som när vi provade på plats i Buzet i våras.
Rejäla träiga tanniner, värme, stalltoner, viss eldighet. 
Hur mycket påverkar provningsförhållandena? Besvikelse.
85




Franco Conterno Barolo Riserva Sette Anni 2004
Sötma, värme, mandel, lite utvecklat, läder, plommon,  rätt bra med tanniner men vi går inte igång på detta även om vi skulle vilja.
86




Warre & Co's 1963 Vintage Port
Mandelmassa och spritiga körsbär. Svårt att bedöma i sammanhanget.




Ch Belingard Monbazillac 2007
Mer syra tack. Blir lite väl platt annars. Inte översötat åtminstone. Men vad begär man för 60kr?
84




La bulle gamay, P.U.R.
Jo vi klämde in detta också innan sista bussen gick. Trevligt lätt smultronsötma som var tänkt till desserten, men dricks nog bäst ensamt som läskeblask en högsommardag. Befriande 8% alkohol och moussen höll hela dagen efter också.
85

Mer läsning om provningen finns här och här.

Ett dygn senare gjorde vi storkok. En fantastisk kycklinggryta baserad på Châteauneuf du Pape, Montervertine, Savagnin Noir och en skvätt Serbisk gamay. Kan rekommederas...

3 kommentarer:

  1. Tråkigt att höra om Barolo Monvigliero 2009 (Burlotto. Jag köpte några från atomwine där den fick väldigt fina omdömmen. Finns inga som helst likheter med era provningsanteckningar. Kan ni inte ha fått en dålig flaska? För övrigt så drack vi Winning Langenmorgen 2011 i helgen, vilken vi tyckte mycket om. Den har ju en lite fylligare stil än Nahe producenterna och lite mer fruktkropp och grapefruit i slutet men jag tycker ändå syrorna räcker till för att backa upp vinet. Jag är dock inte säker på hur den skiljer sig från Kieselberg mer än att drickfönstret sätts lite senare på Kieselberg av många provare. Mvh Karl

    SvaraRadera
  2. Lessrof - om man bara kikar på poängraden ovan - och inte misstar den för årgångarna i en historisk vertikal av Montevertine och Le Pergole Torte ;) - så kan man ju få för sig att det var en rätt medioker eller närmast miserabel vinkväll. Vilket ju inte på något vis var fallet, tvärtom var det ju spännande och superkul sju hela timmar i sträck!

    Karl - det kan givetvis röra sig om en platt och kokt flaska 09 Monvigliero. Vilket ändå verkar konstigt iom att det var en direkt leverans från Tom via Vinosapien. I och för sig öppnad kvällen innan, men tydligen likadan från början. Någon som känner för att offra en flaska till för vetenskapen?

    von Winnings 2011 Kieselberg GG uppvisade i alla fall inte mer fruktkropp än kanonerna från Nahe, till exempel Gut Hermannsberg eller Schäfer-Fröhlich (de elvor vi testat). Enligt skolboken borde den kanske haft det, men så upplevdes det inte här.

    SvaraRadera
  3. FV: Ingen oväntad kommentar om man säger så...
    Visst ser det klent ut med poängen när man betraktar det retrospektivt och man skulle säkert med gott samvete kunna parallellförskjuta hela betygskurvan 1-2 snäpp uppåt, men det var så här det blev blint och spontant och lagt kort ligger. Jag har generellt en tendens att ge lägre poäng vid den här typen av stora och ff a samtidigt blinda provningar. Kanske är denna poängsättning mer "korrekt" än när man provar varje vin för sig under bästa tänkbara förhållanden.
    Njutningsfaktorn försvinner ju också en del vid speedprovning en masse. Även våra egna viner fick nog två poäng lägre än våra tidigare enflasketester, trots att de inte var blinda för oss denna kväll som var allt annat än miserabel i alla avseenden.
    F ö känns det ibland som att alla som sätter betyg omärkligt håller på att glida uppåt på skalan generellt med tiden.

    Står fast vid att Kieselberg saknade tillräcklig spänst och kropp för att klå Isimbarda hur konstigt det än kan låta oavsett exakt poängantal. Likaså var inte Paul Blanch i närheten av den Frédéric Mochel vi testade för en tid sedan, i alla fall för oss som annars inte är alsacefantaster.

    Vi hoppas att Burlotton var skadad men tror tyvärr inte det innerst inne.

    SvaraRadera