fredag 28 december 2012

2001 Baron de Ley Gran Reserva och lite betygsdiskussion


Två korkskadade fransoser och en italienare på några dagar tolkade vi som ett tecken på att vi måste söka oss bort från våra vanliga preferenser. Vi har hittills haft svårt att hitta någon favorit från iberiska halvön. Läge således att ge Spanien ännu en chans.
Baron de Ley Rioja Gran Reserva ingår i systembolagets ordinarie sortiment och går att hitta i de flesta butiker. Höga betyg för 2001 års modell gjorde oss nyfikna när vi köpte den förra våren. Just nu är det 2004 som säljs på SB. Producenten är känd och vi har druckit viner härifrån förr om åren utan att reflektera så mycket. Det var innan vinintresset låg på nuvarande närmast patologiska nivå.

Här finner vi klassiska spanska fattoner av dill, vanilj och lättrostat kaffe med läder och svagt stalliga mognadsdofter. Det är fruktigt, ack så fruktigt åt det röda hållet, men svårbestämbart i såväl näsa som mun. Smultron och plommon kanske, men väl dolt av en oroväckande mängd avslagen julmust. Måhända bra struktur med hyfsad längd och syra, men tanninerna är långt borta och faten och sötman blir bara för mycket. I vår värld en medelfyllig frukt- och ff a fatbomb utan finess.
85 

Nej vet ni vad. Vart tar druva och terroir vägen när man smaksätter vinet med nya franska och amerikanska ekfat i 30 månader. Ändå hittar man åtminstone frukt här (om än svårbestämbar) till skillnad från i vissa andra riojaviner.
Det må vara toppvinet från en bra producent med handskördade druvor av bästa kvalitet och en toppårgång för Rioja. Det är tyvärr inte vår typ av vin och det väger vi in i betyget. Accepterar ni inte det får ni gå till Parker i stället. Han ger 93. Vi låter oss icke påverkas utan står stadigt i den skånska myllan.
Korkskadat var det i alla fall inte...

Här skulle man då kunna ha en lång utläggning om det där med betyg/poäng. Om man överhuvudtaget skall betygsätta viner och hur. Såg en diskussion på Twitter om det igår med bl a @Miguel_C_L och @VinbankenInget system är ofelbart och rättvist men vi tycker att betyget här om inte annat fyller en funktion för oss själva som en hint till vad det handlar om och för att kunna relatera våra druckna viner till varandra. Tillsammans med texten kanske man som läsare också kan bilda sig en uppfattning och efterhand relatera våra poäng till egna preferenser. Här är det möjligen också provat under lite mer autentiska förhållanden än hos de "riktiga" skribenterna. Se tidigare utläggning här ang detta. Vi kör på med betyg tills vidare i alla fall.

7 kommentarer:

  1. Hej. Jag har prövat 04an. Tycker nig inte den var någon fruktbomb direkt. Hur som helst börjar jag bli väldigt trött på korkskadade viner. Drack precis Barral valiniere 09. I somras var den fantastisk i primär form. Nu funk och brett och syra. På ett halvår har den helt kraschat. Måste ju naturligtvis vara någon form av korkskada. Man kan lägga på 10÷ på alla viner för korkskador. Synd att inte fler går över till skruvkork.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kanske överdrev det där med frukten. Det kan ha varit julmustkänslan som tog överhand. Ja visst är det trist med defekta viner, men vi har trots allt haft tur under lång tid. Man får väl se det som det i-landsproblem det trots allt är, även om man blir besviken i stunden när förväntningarna inte infrias.

      Radera
  2. Intressant diskussion om druva och terroir. Nu kanske inte Baron de Ley är det vin som talar för det kvalitativa Rioja men för mig är det ingen tvekan om att vinet kommer just därifrån. I min värld måste den mänskliga faktorn och traditioner tas hänsyn till när man pratar terroir och inte bara hur mycket kalk en trött fransk bonde har i marken eller att Gamay endast trivs på granitjordar. För mig är tradition mycket viktigare, prova viner från Lopez de Heredia, Marques de Murrieta och La Rioja Alta och ni kommer inte tveka om att dessa viner kommer från Rioja. Det är terroir för mig; ursprungstypicitet.

    Erik

    SvaraRadera
  3. Och angående betyg på vin så är det väl för en själv och ingen annan (eller borde vara så). Jag har svårt att gå på era betyg då jag inte vet allt om era preferenser, visst jag kan få en fingervisning om hur jag kommer att uppfatta vinet men verkligen inte hela vägen. För mig är inspirationen som ett blogginlägg ger viktigare än "själva poängen" och vill man veta hur ett vin är, får man prova det själv.

    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med terroir kan som sagt definieras olika brett. Jag tänkte nog mer på det snävare hur växtplatsen påverkar det färdiga vinet och hur själva druvan tempranillo smakar här. Kanske har du rätt att det inte är så intressant för riojaviner eftersom de olika riojaklasserna är direkt relaterade till fatlagringen, men det finns ju olika grader av finess i denna hantering och vad jag vet måste det inte bara vara nya fat. Om man med terroir menar det färdiga vinet är det ingen tvekan om att detta kom från Rioja utifrån fattonerna men kan man skilja det från Rioja Baja eller Rioja Alavesa och hur?
      Det låter som en klok tolkning av blogginlägg och betyg. Precis så som vi önskar det.
      Trevligt att få kommentarer och synpunkter. Det betyder att någon läser det som skrivs! Och tack för tips på andra producenter. Man måste söka vidare för att lära sig mer.

      Radera
  4. Baja kontra Alavesa är inte så klurigt då man nästan bara odlar Garnacha i Baja, men Alta kontra Alavesa då börjar det bli knivigt. Husstil tror jag svaret är, men så är det väl i alla regioner; man ska kunna sina producenter för att hitta rätt. Kul att ni uppskattar kommentarer och synpunkter, för min del så är det mycket det bloggande handlar om; att hålla igång diskussioner och utbyta erfarenheter.

    Erik

    SvaraRadera
  5. Ja visst är det så med Rioja Baja.
    Jo som sagt huvudsyftet med bloggen är att själv lära sig mer och det gör man säkert lättare om man får lite respons. Fortsatt trevlig helg och gott nytt år!

    SvaraRadera