Khareba Sparkling Wine Brut.
Trevlig inledning men vem tänker Georgien? Äpplig doft, lätt fruktsötma, mineraler.
83+
Az agr Lamoresca Nerocapitano frappato 2011
Ljusröd med lätt tegelnyans
Fruktig, lättsam utan större mineralitet men lätt strävhet på slutet.
85
Occhipinti Frappato 2011
Djupare i både färg, doft, smak och komplexitet. Storartad liksom -10. Den där kalkbiten dessa druvor växer på är en guldgruva.
90
San Francesco Ciro Rosso Classico2006 (gaglioppo)
Nebbiolotoner jordgubbar mineralitet. Tanniner. Etna? En av kvällens överraskningar. Inte en massa fat som vi trodde man hade där.
86-
Dom de Bellivière 2005
Typisk Chenin Blanc-doft.
Kritiga mineraler, sötma som inte känns i doften
Apelsinskal m lätt beska i slutet som är åt det torra hållet.
85
Montenidoli Fiore 2010
Vernaccia från Toscana.
Mineraler och lustfylld frukt. Ngt klen struktur med lite tunn mjuk mitt. Viss sälta i slutet.
Ös på lite syra här och man hade tänkt Riesling och haft svårt att spotta.
84+
Rojac Malvazija 2003
Slovensk permanentvätska som efterhand övergår t mer vaniljartade fattoner Mediumsyra, medelfylligt lätt eldigt? Svag fatbeska o antydda tanniner
Växer efterhand. Äckelgott på något sätt.
84
Radikon Fuori dal tempo 2000 - IGT Venezia Giulia
Skalmacererat 40dgr
Ljust bärnstensfärgat inledningsvist lätt opakt, efterhand totalt ogenomträngligt.
Dansk ostaffär, torkad aprikos, madeiratoner.
Kvällens märkligaste vin. Man kan möjligen ana storheten i munnen de första sipparna. Flippar ur och dör framåt kvällen. Vad hände?
?
Till synes ungdomligt ljusgulvitt. Lakrisalmineralitet. Mediumsyra. Lätt kryddighet
Ofattbart att det är så ungt. Det här är bra grejor men kanske lite anonymare än väntat och även här hade en högre syrahalt gett vinet en skjuts.
86
Bajta Sales Vitovska 2009 - IGT Venezia Giulia
Det doftar lösningsmedel.
Utslätad äpplig ton med ganska mjuk textur. Nja.
83-
Burlotto Barolo Monvigliero 2009
Jordgubbssaft med aspartamliknande artificiell sötma och tillhörande beska.
Då vet vi att förra flaskan inte var defekt.
Provad öppet. I annat fall hade man nog gissat en prislapp under hundralappen i alla fall.
82?
Château les Tours des Verdots 2008. AOC Côtes de Bergerac
Mjuk mörk frukt med visst tanninbett. Mediumplus syra. Behagliga lätta vaniljnoter men inget överekat. Inget stort vin men håller väl ihop och känns klassiskt på något sätt. 55% Merlot, 33% Cab S och 12% Cab Fr. Var är entrecôten?
87+
Sella Bramaterra DOC 2004
Fin ren frukt med jordgubbsdominans. Bra syra och rejäla men balanserade tanniner. Nu snackar vi elegant Nebbiolo. Här från norra Piemonte.
91
Doná Rouge 2006 Mitterberg IGT, Alto Adige)
Schiava + pinot nero.
Jordgubbar, körsbär, lite volatila toner, svag sötma viss eldighet. Bra syra, kraftfulla tanniner.
Aldrig hört talas om. Detta är sådant man aldrig fått chansen att prova utanför detta sällskap. Härligt!
86+
Giulia Negri Barolo "La Tartufaia"
Välstrukturerat med klassiska nebbioloattribut. Håll ögonen på denna producent. Det kommer vi att göra. På hemsidan går hon kaxigt ut med att tillhöra "Barolo Girls". "Barolo Boys" i nya tidens anda?
90+
Olivier Guyot Gevrey-Chambertin prem cru Les Champeux 2009
Fin frukt med lätt pinotkryddighet.
Jordgubbe, lite körsbär. Bra tanniner som förvillar oss i avsaknad av alltför mycket fat.
Elegans och enkelhet i perfekt syntes. Så här skall en burgundisk slipsten dras!
92
Fennocchio Bussia Riserva 2004
Massor att ge fortfarande trots årgången.
Här snackar vi om hur slipstenar skall dras. Toppklass alla kategorier. Det är väl dags att sätta den där 95:an...
95
Bressan Rosantico
Kvällens vackraste vin med underbar orangeröd färg men jag faller inte för detta som många andra kring bordet. Aromatisk parfymerad kryddig. Det blir lite cointreau över doften fast utan klibbig sötma i munnen.
85
Efter tre toppviner på raken är det inte lätt för varken Bressan eller detta att tillföra så mycket mer än att det är spännande med okända druvor från Goriska Brda precis på gränsen till Italien
Torrt kryddigt lite pepprigt orangevin.
Antytt oxiderat, medium syra
82?
Champagne Philippe Gonet Brut millésime 2007
Oj så fint den här munrensaren satt. Vi som ofta tycker att champagne är överskattat, i förhållande till priset i alla fall. Ibland ger brödigheten en lite fadd smak i munnen. Så icke här. Och vilka syror!
Hur var det nu? Torrt, kallt och gratis! Lägg till gott här!
90
Bricco Cardogno Moscato d'Asti 2012
Friskt halvsött, funktionellt, trevligt med underbara 6% är precis vad som behövs till desserten.
Bra timing även för detta.
85
Ronc di Vico Dolce 2008, Colli orientali del Friuli
Picolitto (Picolit, Piccolit) heter druvan. Finns nästan bara i Friuli.
Sött med svag botrytiston men utan klistrig sötma. Ganska bra syra Lite kryddigt.
85
Puuh..
Kompletterande betraktelser här
med tanke på våra upplevelser om burlotto's 2009:a och toms väldigt avvikande åsikt är det intressant att läsa vad tom tycker om kante's vitovska:
SvaraRaderahttp://atomwine.dk/product.asp?product=15277
knappast överrens där heller...
Det är naturligtvis omöjligt att vara både en bra försäljare och objektiv i sin beskrivning. Sen är det ju det där med förhållandena vid provningen och man kan ju helt enkelt ha olika personlig uppfattning. På plats hos Kante kanske upplevelsen blir annorlunda. Galloni jublar också lite väl högt jämfört med en själv, men vem är väl jag...en vanlig enkel amatörbloggare...
SvaraRaderaFast Ingvar har haft med sig olika Kante-viner vid snart sagt ett otal provningstillfällen, och samtliga har visat upp ett liknande mönster som Vitovska Selezione 2004: initial blyghet, bra prestation vid matbordet och som bäst när kvällen börjar ta slut.
SvaraRaderaInga provningsviner, helt enkelt?
/Patrik
Stämmer säkert på många viner som kanske bara passerar förbi på en större provning. Trots allt är väl de flesta vinerna gjorda för att funka till mat särskilt lokal sådan. Ser fram emot fler tester!
Radera