onsdag 14 augusti 2013

Domaine du Pech "Badinerie du Pech" 2006, AOC Buzet


Ni har väl inte missat inlägget om AOC Buzet och Domaine du Pech som inledde vår lilla Bergerac-trilogi för några månader sedan?
Vi återvänder dit fast nu på hemmaplan.

"Badinerie du Pech 2006 (19,50€)
40%Merlot, 40 %Cabernet Franc, 20% Cabernet Sauvignon 
Grus- och kalkstensjord. Skördeuttag 20hl/ha
Vinifierat i träfat efter fottrampning. 
Lagrat 2 år i 600-liters demi-muid. 
Mörkt vinrött. Naturtoner, stramare frukt med svarta vinbär och björnbär, kraftfulla tanniner, fin syra, en del mineraler och bra längd.
Lagringspotential. Kan bli riktigt riktigt bra!"

Så skrev vi när vi provade på plats i maj. Efter att nyligen lite dumdristigt ha öppnat en flaska av den något enklare varianten Le Pech Abuse 2006 vid  sommarens stora vinslakt, inte känt igen vinet och blivit uppläxade av hårda träiga tanniner, måste vi nu testa producentens förstavin på hemmaplan under de provningsformer vinet är ämnat till. Uppbullat med en välmarmorerad entrecôte, ugnsstekt potatis och hemgjord bea får vinet visa vad det går för.

Får se...hur var det nu egentligen? Naturtoner, stramare frukt med svarta vinbär och björnbär, kraftfulla tanniner, fin syra, en del mineraler och bra längd.
Check, check, check, check, check och check. Precis som vi minns det, möjligen med svagare biokänsla än på plats. Utan mat är det här vinet alldeles utmärkt men lite som en Tintin utan kapten Haddock, Dupond utan Dupont, Asterix utan Obelix, ja ni förstår nog. Det här vinet skall liksom Le Pech Abuse avnjutas i sällskap med mat. Då är det fantastiskt. Och om några år, hur är det inte då? 
I skuggan av Bordeaux...
90+

1 kommentar:

  1. Det er alltid spennende med nye viner og mye flott å lese her i bloggen om nettopp vin.

    SvaraRadera