fredag 16 augusti 2013

När allt fungerar som det ska: Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Kabinett 2011

Det är så här det skall fungera.
Man läser en tweet som länkar till en blogg, tipsas om ett vin, kollar på förhand lite uppgivet på Winesearcher om det möjligen finns hos någon seriös nätbutik i Europa och upptäcker till sin förvåning att det finns i Systembolagets beställningssortiment. Några klick och fyra arbetsdagar senare finns det att hämta i butiken i egna kvarteret.
Det klagas mycket på Systembolaget, i mångt och mycket med all rätt, men man kan som med det mesta här i världen välja att se fördelar eller nackdelar beroende på ens läggning och utifrån eget perspektiv.
Det är i alla fall väldigt smidigt att lätt kunna beställa från flera olika leverantörer i beställningssortimentet samtidigt, till samma hämtställe och dessutom med öppet köp. Om man köper mer än en flaska på chans så kan man alltid lämna tillbaka resterande om man inte är nöjd. Gäller det för andra drycker och livsmedel i svenska dagligvarubutiker också?
Nåväl, i detta fall behöver vi varken utnyttja öppet köp eller ångerrätt.

Gulflorala doftnoter med lätt fin skiffermineralitet, blodapelsin och gula äpplen. Svagt synlig, men på tungan tveksamt kännbar finspritsighet. Knappt medelfylligt och en utmärkt avvägd lätt sötma även om vi möjligen kunde tåla lite syra till. Härlig mineralitet med krossad sten och inte övermäktigt med skiffer. Fräscht, friskt och välbalanserat som en riktigt bra kabinett skall vara. Dag två och tre övergår smakerna mer åt persika, nektarin och tropisk frukt och hela munkänslan blir mjukare.
90

Kanske inte Nummer Eins men det här hamnar tveklöst bland Top Fünf på vår kabinettlista för i år tillsammans med Schäfer-Fröhlich, Zilliken Rausch, Egon Müller och Julian Haart.

Producenten är uppenbarligen känd men vi har missat det helt. Huserar i Mertesdorf vid Ruwer inte långt från Trier.

Tipset hämtades från Londonbaserade Juel Mahony som skriver insiktsfullt om vin på sin blogg.
Nr 1 i provning av 2012 års Rieslingkabinetter är inte fy skam.
169 kr är inte ett fynd direkt men kvalitetskabinett brukar ligga i den här prisklassen här hemma och med tanke på att procucenten själv tar 12,40€ på sin hemsida kan vi inte klaga.
Det lär bli beställning även när 2012:orna kommer till Sverige. För det gör de väl Enjoy Wine?

9 kommentarer:

 1. Fy vad skönt med en sval frisk kabinett...

  ... men det var inte för mycket malkulor & svavelföreningar då ? Fanns vissa problem med sånt i deras Spätlese från samma år, testades här:

  http://vinare.blogspot.se/2013/02/ra-tyskland-osterrike-portugal-ostra.html

  Beställer kabinetten omgående!

  SvaraRadera
 2. Hittade inget sådant i den men är inte särskilt svavelkänslig. Svalt och friskt men möjligen fattades lite stuns i syran som sagt. Det är bara att prova och se!

  SvaraRadera
 3. Låter fint! Etiketten uppfyller ju åtminstone alla förväntningar man kan ha. Får kanske bli en beställning när tolvorna dyker upp, om inte Zilliken är strået vassare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det en fantastisk etikett :)
   Schäfer-Fröhlich Bockenauer kabinett ligger ohotad i topp enligt min ringa mening. Zilliken är mer koncentrerad och sötare. Skall bli spännande med 12:orna som sagt.

   Radera
 4. Precis den där malkulan i kabinetten också! För övrigt gott, men de där svavelföreningarna är inte skoj. En droppe kattpiss får man nog tillägga, plus en liten bitterhet som man kunde varit utan. 88 pinnar en solig dag.

  Något merköp blir inte aktuellt för oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist! Det får bli omprovning och malkule- och kattjakt här hemma. Inget som störde oss vid premiärprovningen som sagt men den som söker han finner.

   Radera
  2. Var tvungen att testa den andra flaskan och ni har rätt - jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Här finns en svaveldoft på djupet tillsammans med dieseltoner (som jag ursprungligen tolkade som druv- och terroirursprungna) vilket sammantaget glider över i en doft av malkula! Även en svag bitterhet, kattpiss eller ej, kan anas om man börjar tänka på det, men i munnen kompenseras det av en fin syra/sötma-ratio, behaglig mineralitet och de skämda tonerna försvinner till allra största delen. Problemet är att om man väl har börjat tänka på det där svavlet så försvinner det inte ur ens medvetande... lika väl som att det inte fanns där innan vi tänkte tanken.
   Man lär sig - precis det som är meningen med bloggandet.
   Undrar ändå hur 12:an är om Juel Mahony gillade den så.
   Ha en tevlig helg!

   Radera
  3. Eller t r e v l i g om ni så vill :)

   Radera
  4. Eller t r e v l i g om ni så vill :)

   Radera