måndag 19 augusti 2013

Hyfsad vit låtsasbordeaux: Clos de Verdots 2011 - AOC Bergerac Sec


Getostpaj med chorizo och oliver är ett eget påhitt, även om det naturligtvis måste finnas nedskrivet som recept någon annanstans. Fantastiskt gott, men vad dricker vi till det då?
Får se här...sauvignon blanc är ju som gjort för att kombineras med getost och då får vi dessutom en frisk bra syra till fettet, men samtidigt är det en rätt kraftig paj med chorizon. Hmm... sémillon ger lite tätare och fetare struktur och varför inte lite lätta fat dessutom så att det står emot pajens fyllighet och smakrikedom ännu bättre. En skvätt blommig muscadelle kanske funkar?
Eller varför inte blanda alla tre druvorna och vips så har vi en vit bordeaux! Eller nej förresten - här hemma plockar vi fram en Bergerac Sec med samma druvsammansättning till säkert mindre än halva priset. 6€ på plats hos Vignobles des Verdots skulle väl motsvara en dryg hundring här hemma och kanske ytterligare en 50-lapp om det stått Bordeaux på flaskan.

Dominans av sauvignon blanc med krusbär, nässlor och svarta vinbär. Lätt parfymerad blommig ton av muscadelle och i munnen en viss oljig textur och svagt vaxig smak av sémillon. Man känner också den lätta fatprägeln möjligen blandat med vaxet. En del beska på slutet drar ner helhetsintrycket. Passar utmärkt till maten i alla fall och är ett skolboksexempel för druvblandningen åtminstone när man provar det öppet. 
83+

Clos des Verdots röda viner imponerar mer än de vita utifrån de få vi smakat. Å andra sidan, hur många 50-kronorsviner har vi druckit som varit bättre än det här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar