fredag 30 augusti 2013

Cornas och Jean-Luc Colombo med Munskänkarna i Lund


Medan danska bloggare skriver underhållande och förfasas över Rhônes ändalykt med högalkoholiska, obalanserade viner slår vi oss själva till ro med den direkta motsatsen tillsammans med Lundamunskänkarna på Grand Hotel i Lund.
Här vankas det norra Rhône, Cornas och en producent vars ledord är organisk odling, frukt, låg alkohol, lite fat och balans. Allt enligt den unga vinmakerskan Laure Colombo som kommit till Lund för att berätta om familjeföretaget och låta oss smaka vinerna.

Fadern Jean-Luc Colombo som startade det hela kom som farmakolog till Cornas 1982 och köpte upp mark. Numera äger man 15 ha av Cornas drygt 100 ha och företaget agerar även som négociant och säljer viner från hela Rhône-dalen. Han har också odlingar nära födelsestaden Marseilles.
Jean-Luc räknas som en pionjär i Cornas med sin kombination av organiskt odlingssätt och modern vinframställning. Efterhand har konsultverksamheten vuxit och han har arbetat med många kända vinproducenter som t ex Domaine de la Janasse och Chapoutier och naturligtvis inpirerat andra yngre och mer okända franska vinmakare. 2010 var premiärårgången för Laure som numera har huvudansvaret för det egna vinmakeriet i Cornas.
Man nämner inte ordet biodynamiskt men arbetet görs utan användande av pesticider eller andra kemiska bekämpningsmedel. Biodiversitet och värna om insekter och naturen i stort känner vi igen från många håll nuförtiden men här hör vi det från en av de tidigaste förespråkarna.


Cornas är en mycket liten appellation som utmärks av sina enormt branta sluttningar 125-400 m ö h. Mycket av arbetet görs därför utan maskinell hjälp och man får ibland t o m använda livlinor i vingårdsarbetet. I vissa delar använder man häst för plogning eftersom sluttningarna inte möjliggör att använda traktoroch ändå finns risk att jordarna rasar ner för branten om man inte är försiktig.
Appellationen ligger mellan två kalkstensförkastningszoner och jordmånen består huvudsakligen av lätt sura granitjordar med svart glimmer.
Utmärkande är också att området är mer skyddat från le Mistral än övriga norra Rhône i stort, vilket ger mindre temperaturvariationer och klimatet benämnes ibland som kontinentalt, ibland som medelhavsklimat. Ofta skördar man tidigare i Cornas än i de andra norra Rhône-appelationerna pga något högre genomsnittstemperatur. Vinerna har inte sällan en fruktigare karaktär än vad flera av appellationerna längre norrut ger. Endast röda viner på druvan syrah produceras.



Les Pins Couchés Rosé
40% Syrah, 40% Cinsault, 20% Mourvèdre
Typisk blek ljusrosa provencalsk roséfärg
Tuttifrutti, gula blommor, anis i näsan.
Viss fetma i texturen och nästan lite eldigt eller pepprigt med svag slutbeska. Lite mer syra för oss som gillar det hade gjort det här så mycket friskare.
83

2011 La Belle de Mai Saint-Péray (Blanc)
60% Rousanne 40% Marsanne
Anis, viss blommighet, lite citrus, balanserad fatton
Mineralitet med viss sälta, måttlig syra. Bra till mat.
84

2010 Cornas Les Méjeans
Ligger längs ner vid foten av branten där mer näring som sig bör ger större skördeuttag och mindre koncentration. Friskt lättdrucket fruktigt ganska okomplext vin med svarta vinbär, körsbär, lakrits. Lätt pepprighet på slutet. (BS 239kr)
85

2010 Cornas Terres Brulées
Lite högre upp i sluttningen från 20 odlingslotter m olika åldrar på stockarna
Fin lätt vaniljton från fat, svarta vinbär, björnbär, oliver, garrigue.
Tätare struktur, medelfylligt med elegans. Fruktig, hög syra, ganska beskedliga tanniner. Väldigt drickbart trots sin ungdom. (BS 359kr)
89

2009 Cornas Terres Brulées
Lite syltigare björnbär med ngt rundare syra än 10:an, högre alkoholkänsla, kraftfullare och rustikare.
(BS 359kr)
87

2010 Cornas Les Ruchets
Single parcelle 250m ö h från branta Chaillotsluttningen.
Lätt svartpeppardoft, fin lätt vanilj, mineraliskt m antydd rökighet, lakritsrot o gula blommor. Elegant fruktig med röda o svarta vinbär. Frisk men balanserad syra. Mer norraRhône-syrahtypiskt m lätt pepprighet och björnbär.
Ungt men oj så gott!
91

2009 Cornas Les Ruchets
Mkt fruktigt, mindre stramt, mindre elegans, mediumsyra, mediumtanniner.
88

2006 Cornas Les Ruchets
Mer komplext, floralt och lite örtigt, stramare mineralitet, något torrare medium+ tanniner, mkt bra balans. Ligger någonstans mitt emellan 2009 och 2010 i sin stil och kvalitet men såklart mognare. (BS 625 kr)
90+

2005 Cornas La Louvée
Upp till 90 år gamla vinstockar från "La Côte"-sluttningen i söderläge.
Stor doft. Lite mognare, kraftfullare med mer fatkaraktär av kaffe och lite choklad. Mörka björnbär, blåbär, svarta körsbär och lakrits. Hög syra, medium+ tanniner. Dröjer kvar väldigt länge i munnen. Ingen favorit men visst är det ett riktigt bra vin. (>700 kr)
89

2002 Cornas Les Ruchets
Upp ett snäpp på komplexitetsskalan, lätta mognadstoner, mjölkchoklad o lite getost. Lyxiga fat med svag vaniljton Fortfarande tydliga men nästan silkiga tanniner. Mjukt för tungan men fortfarande mkt fruktigt och med fin syra. Utmärkt balans. Fantastiskt vin med elegans och vitalitet trots åldern. Enda glaset som inte spottas alls...
92

2003 Cornas Les Ruchets
Oj sån skillnad och så intressant det blir att jämföra årgångarna såhär. 2002 anses generellt vara en svag årgång i norra Rhône till skillnad från 2003 som fått högt betyg. Ändå uppskattar vi inte detta lika mycket som 02:an. Betydligt rustikare med mörkare frukt, lätt sötma, mindre elegans, mer fatdominans. Kanske orättvis bedömt efter det förra vinet. En matbit till detta och utanför en sådan här provning så hade det säkert uppfattas lite annorlunda.
88

En producent som verkar veta hur och när man använder fat på ett seriöst sätt för att lyfta fram vinet utan att förstöra karaktären.
2010 verkar vara en ruggig årgång även i Cornas. Benämnes av Laure som terroirvintage till skillnad från 2009 som är mer fruity vintage. Vi vet ju vad vi själva tycker bäst om...
Fin provning till fantastiskt pris. 200 kr för alla de första 9 vinerna och en 50-lapp vardera för de två sista extravinerna. Tack för det Munskänkarna i Lund och vinmakerskan!


2 kommentarer:

  1. Intressant. Hur skulle du beskriva stilen? Modernt med mogen frukt? Klassiskt och stramare?
    -P

    SvaraRadera
  2. Modernt eller möjligen semimodernt. Fruktiga, inte strama viner men samtidigt inte jätteextraherade eller överekade. Åtminstone de svalare årgångarna har en viss finess och renhet som var mycket större än jag väntat mig. Terres Brullees macerationstid 3 v och ligger på ekfat 21 mån men bara 15% nya, resten 1-4 år gamla. Les Ruchets 1 mån maceration, barriquelagring 22 mån, 1/3 nya, resten 1-3 år gamla.
    Lite väl häftiga priser är väl min största invändning...

    SvaraRadera