fredag 9 augusti 2013

M. Marengo Nebbiolo d'Alba Valmaggiore 2010 vs Cantina del Pino Langhe Nebbiolo 2010


2010 är en årgång som vi har stora förväntningar på, både när det gäller Toscana och Piemonte. Antonio Galloni menar t o m att det skulle kunna vara en av de bästa toscanska årgångarna någonsin! Vi får väl se. Det börjar åtminstone bli lätt att komma ihåg att jämna årgångar fr o m 2004 är bra för oss som inte vill ha överhettade viner med syltsmak.
En del från 2010 har släppts och mer är på gång. Det verkar vara läge att göra plats i vinskåpet helt enkelt.

Om man utgår från Alba och tar sig en knapp mil fågelvägen i nordvästlig riktning hamnar man i Valmaggiore. Egentligen befinner man sig i Roero och inte i Langhe om man skall vara petig. I alla fall har Mario Marengo vinmark här, även om huvudsätet finns i La Morra.
Tar man sig i stället ungefär lika långt i nordostlig riktning från Alba betraktat, så hamnar man ganska snart i Barbarescoområdet. Cantina del Pino hämtar druvor till sin Langhe Nebbiolo från de tre vinlägena Starderi, Gallina och Ovello. 6 månader på stora fat enligt deras egen hemsida, 11 månader på 4-5 år gamla barriques enligt BB-vinimport. I alla fall för årgång 2011 som är den som säljs nu.

Med andra ord är studiens upplägg följande:

Alba nordväst vs Alba nordost.
Roero vs Barbaresco.
M. Marengo vs Cantina del Pino.
Nebbiolo vs nebbiolo.
2010 vs 2010.
13,5% vs 13,5% (alkohol, vad annars)

M. Marengo Nebbiolo d'Alba Valmaggiore 2010
Knappt medeltät ljust rubinröd med svag tegelton. Klassisk finstämd nebbiolodoft med ganska varma jordgubbar, järn, tom syltburk, fudge med hallon och lakrits och ett smal strimma liniment. I munnen har vi samma smaker med något mer hallon, en syra strax över medel och tanniner snarare strax under. Väl avslipade i alla fall. Slankt och närmast burgundiskt utan att vara blekt och det gissas först blint på pinot nero. Extremt lättdrucket och ibland är det skönt att få ett lite mjukare nebbioloanslag mot tungan. 
88
Kväll två blir det ett minus i protokollet eftersom det blir betydligt mer gräddkoladominans från faten och frukten tröttnar lite. Inget att spara alltså. Drick här och nu.

Cantina del Pino Langhe Nebbiolo 2010
Färgmässigt inga större skillnader mot grabben i glaset bredvid. Här har vi också rikligt med jordgubbar men av det mer kärva, kallfruktiga och strama slaget, möjligen varvat med en sked rårörda lingon och ett eller annat surkörsbär, en örtkvist, lite lakritsrot och en lätt mineralitet. Syrorna är lite högre, tanninerna något mer bitande, allt i en tämligen lättdrucken och harmonisk blandning utan att vi kan finna några inblandade barriques. 
88
Håller utmärkt även andra kvällen.

Dött lopp! Till maten är Cantina del Pino vinnaren men på egen hand slinker Marengon ner lite snabbare om det nu är ett kvalitetstecken. Valmaggiore är modernare och slankare i sin stil. Båda fullt drickbara nu även om Cantina del Pino skulle kunna ligga ett par år. Marengos vin tycker vi inte att man skall vänta på att dricka.
Prismässigt ligger Valmaggiore på 219 kr på SB. Kanske något i överkant för en Langhe Nebbiolo. Flaskor finns kvar sedan släppet i april.
Cantina del Pino är köpt redan december 2011 hos BB-vinimport för 125 DKK. Klart mer sympatiskt pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar